Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Bli kjent med Stenvolls lykkepose

Ung kvinne viser frem hjemmesydde posetrekk

Fay Stenvoll viser frem hjemmesydde posetrekk. Foto: Trond Gausemel

Etter et viralt Facebookinnlegg, hadde Fay Stenvoll plutselig hundrevis av stomiposer i postkassa. 

NORILCO fikk med seg saken og inviterte Fay til Storsamlingen i september. Her viste hun frem utallige flotte hjemmesydde posetrekk i alle mulige størrelser, farger og fasonger – det ser ut til at posetrekkgründeren har et uutømmelig lager av unike stoffer.

Hva fikk deg til å starte med Lykkeposen?

Jeg har en kusine med ileostomi og hun har alltid vært stolt over posen og la ofte ut «selfier» i sosiale medier med bilde av den. Siden jeg har sydd i mange år tenkte jeg med meg selv at den posen er jo veldig grå og sendte kusina mi en melding med spørsmål om jeg kunne få en av posene hennes for å se hva jeg kunne få til. Da jeg hadde sydd denne og var fornøyd med resultatet ville jeg gjerne ha flere poser i ulike størrelser og la ut en forespørsel på Facebook. Det innlegget tok mildt sagt helt av og jeg satt igjen med flere hundre poser som kom i posten. Herfra kan man egentlig si at eventyret mitt startet! I tillegg ringte NORILCO og lurte på om jeg ville være med på Storsamlingen, og med flere bestillinger ventende, var det bare å sette i gang med sying slik at jeg kunne ha med flere ulike posetrekk i forskjellige størrelser og fasonger. Så da registrerte jeg det hele som er foretak, og startet opp. Dette er jo skikkelig gøy! Hvor mange kan si at de lever av det de synes er gøy? Dette er en sjanse av de sjeldne, og siden har jeg sydd.

Kan du leve av å lage disse stomiposene?

Nei, jeg kan ikke det enda, men jeg håper at jeg en gang i fremtiden vil ha muligheten til det! Inntil videre har jeg en jobb ved siden av i en 80 % stilling, ofte på kvelder, så da bruker jeg dagene hjemme på å sy. Hvis antall bestillinger i uka øker, og jeg ser at dette vil holde seg stabilt, håper jeg å kunne sy på fulltid.

Siden oppstarten i juni, har du sett en tendens til at kunder kommer tilbake og bestiller flere posetrekk?

Ja, veldig ofte. I tillegg ender de opp med å bestille flere posetrekk enn de i utgangspunktet hadde tenkt, for jeg lager jo trekkene akkurat slik man vil ha dem med mønster, farger og tilpasset hvert enkelt produksjonsnummer. Kundene forteller meg hva de vil ha, og jeg sender tilbake ulike mønster og stoffer som passer beskrivelsen. Deretter velger de ut stoff og jeg syr slik at det er tilpasset akkurat deres stomi. Jeg har klart å se hvorfor dette er så viktig for kundene mine, og selv om posene er fantastisk funksjonelle og utrolige i seg selv, er de ikke akkurat vakre. Så der sitter jeg, med masse blanke lerret og kan pynte posene akkurat slik kundene vil ha dem. Jeg kan få posetrekkene til å matche for eksempel undertøyet eller bikinien. I tillegg bidrar trekket til å danne et ekstra lag mellom posen og huden som kan være lurt, kanskje spesielt i varmen.

Til nå, hvem har bestilt flest posetrekk?

Det er nok flest kvinner, og jeg vil tro omtrent halvparten av dem gir tilbakemeldinger på at de vil føle seg feminine igjen. Det virker det som at posetrekket mitt kan bidra til! Jeg syr altså trekk og cap til blondeundertøy og forsker meg nå om dagen frem til heltrukket blondetrekk til større poser. Akkurat nå holder jeg faktisk på med et posetrekk som skal videre til et bryllup!

Selger du på andre plattformer enn Facebook?

Det har vært mest salg gjennom Facebook, men også mye på folkemunne. Jeg vil påstå at jeg har verdens beste kunder, for når de har vært fornøyd med produktene mine, så har de fortalt det til andre og de igjen har tatt kontakt med meg. Det er bare å ringe meg, sende e-post eller kontakte meg på Facebook, eventuelt kan man faktisk komme hjem til meg og plukke ut stoff helt selv fra samlingen min. Alt kan ordnes! I tillegg prøver jeg å holde kostnadene nede for kundene, for jeg vet jo at mange har store utgifter knyttet til stomien i utgangspunktet.

Hva slags type trekk er du mest fornøyd med eller er den morsomste bestillingen du har fått?

Jeg er veldig fornøyd med alle sammen, men jeg synes nå det er veldig gøy at både Welland og Convatec har bestilt trekkene mine og som de tar med seg på stand og viser med det at det går an å pynte opp posene. Den jeg kanskje er aller mest fornøyd med er et trekk jeg laget med stoff av en glitrende føniks – den er jeg veldig glad i! Det jeg er aller mest fornøyd med er at jeg fikk være med på Storsamlingen – uten tvil. Jeg gledet meg i ukesvis og jobbet dag og natt for å få med meg så mange forskjellige posetrekk som mulig. Det var så moro å møte folk og snakke med dem, og i etterkant hadde jeg fått en del tips til hva som kunne gjort postetrekkene enda bedre og dermed forbedret mitt design.

Hva er det beste med å sy stomitrekk?

Det er å få høre tilbakemeldingene etter at posetrekkene har kommet frem til kundene, de ufattelig hyggelige meldingene man får! Spesielt om hvordan folk føler at de er eier posen sin for første gang på lenge, og ikke omvendt. Jeg må ha verdens beste kunder! Det er drømmen min å kunne ha dette som fulltidsjobb og ha det så bra som jeg har med posetrekkene mine hver eneste dag. Det er så moro å kunne få holde på med hobbyen min, og at alle har mulighet til å få forskjellige mønster og design. 

Er det noe du vil si helt på tampen?

Alle vil ha ulike posetrekk og jeg lager nesten hva som helst. Eneste er at jeg ikke kan sy trekk med Disney-mønster siden det er et varemerke som det ville kostet for mye å trykke opp til bare 1 eller 2 poser, og det samme gjelder Mummi-stoff. Det er litt viktig å huske på det med lisens og varemerke, men jeg har masse andre stoffer å velge i – heldigvis! I tillegg må jeg takke samtlige poseleverandører som sender vareprøver og hjelper meg når det trengs. 

Kontaktinformasjon:

Tlf.: 94426634 (tirsdag og torsdag, 8-16)

E-post: faystenvoll@gmail.com

Facebook: Med pose på pose – Lykkepose

Pris: Kr. 180,- per trekk

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.