Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

En liten utfordring

To blide unge jenter med mørkt hår, briller og solbriller utendørs i solskinn

Sarah og Ellinor møttes på en datingside. Foto: Privat

Da Sarah møtte Ellinor på en datingside merket hun fort at hun var sjarmert av den søte jenta med det litt sjenerte smilet. Da var det ikke så viktig at hun hadde stomi.

-        Vi begynte å skype ganske tidlig, og skypet hver dag i flere timer. Da klikket vi ganske bra. Og det ledet til at vi møttes, egentlig, forteller Ellinor.

Hun og Sarah møttes på en datingside, og det tok noen måneder med kontakt før de møttes ansikt til ansikt. Sarah bodde i Fredrikstad, og det var et stykke å reise for å komme til Ellinor i Trondheim.

Visste om stomien før de møttes

Før Sarah kom på besøk, hadde Ellinor fortalte henne om at hun var født med ryggmargsbrokk, og hadde ileostomi og urostomi. Hun var bekymret for om det forandret noe for Sarah, slik hun har opplevd at det har gjort for andre før. Men det gjorde det ikke.

-        Jeg visste at det kom til å ta en stund før vi møttes, og at hun kom til å dra hjem igjen etterpå. Det var litt sånn skummelt, særlig det at jeg fikk lekkasje den første helgen vi møttes, for da var jeg veldig usikker på om hun kom til å komme tilbake igjen, eller til å holde kontakten, sier hun.

Sarah derimot husker dette litt annerledes. Når hun forteller om det virker det ikke som det noen gang var tvil om at hun ville satse på Ellinor etter dette første møtet.

-        Vi var jo så heldig eller uheldige at vi hadde lekkasje første gang vi hadde samleie. Så jeg fikk jo prøvd meg med en gang på akkurat hva jeg burde gjøre i en sånn situasjon. Jeg var veldig usikker på om jeg gjorde det riktig, og om hun følte seg møtt og forstått og sånn, men det fikk jeg jo høre etterpå at jeg gjorde. Men jeg sa bare at ikke det gjorde noe, at vi rydder opp, at det går fint, vi tar en dusj, dette ordner seg, ikke tenk på det. Og så sa jeg bare at vi legger det bak oss. Så gjør vi et nytt forsøk. Og det gjorde vi, og det gikk kjempefint, forteller hun.

Dårlig selvtillit og dårlige erfaringer

Nå har Ellinor akkurat fått kjæresten opp til Trondheim, og startet på deres samliv der, og det ser lyst ut, for en jente som fremdeles er i midten av tjueårene. Hun har likevel hatt flere år som ungdom og ung voksen hvor hun strevde med selvtilliten. Operasjonene og stomien har satt spor på kroppen, som hun har måttet jobbe med å forsone seg med. Det var ikke heller bare gode opplevelser hun hadde da hun begynte å se seg om etter kjæreste.

-        Jeg har jo visst om legningen min helt siden av begynnelsen av tenårene. Det har jo vært sånn lenge at jeg hadde lyst til å møte noen. Men likevel synes jeg at det var så ubehagelig at noen skulle komme så nære og se alle feilene mine, sier hun.

Det tok tid før hun turte å nærme seg andre romantisk og seksuelt, men da hun fylte tjue, bestemte hun seg for å prøve datingnettsider – med blandede resultater.

-        Jeg begynte med nettdating når jeg var tjue, tror jeg, så jeg har jo møtt mange, men uten at det har blitt så seriøst. Jeg har ikke latt det gått så langt ofte, og mange ganger så har jeg blitt avvist når jeg har fortalt at jeg har stomi, forteller Ellinor.

Hun har opplevd mye at kvinner bare sluttet å ta kontakt etter hun fortalte om stomien. Det var vondt, ødeleggende for selvfølelsen og føltes urettferdig. Selv om hun har hatt flere vellykkede møter, og nå har møtt Sarah, sitter opplevelsen av avvisning i henne ennå.

Det har jeg opplevd, ansikt til ansikt. Og det er veldig ille. Det er jo noe jeg er veldig redd for fortsatt. Jeg sliter fortsatt med å føle meg bra nok, å føle meg verdig i et forhold, sier Ellinor.

Skamfull over usikkerhet

Dårlig selvtillit, kanskje spesielt seksuelt, er ikke så lett å snakke om. Spesielt ikke i en tid der sex og attraksjon fyller en stor del av den kollektive bevisstheten og selvtillit er hard valuta. Urettferdig nok, var det ikke nok at Ellinor følte seg usikker på verdien sin som sexpartner, på grunn av stomien. Hun skammet seg også over usikkerheten.

-        Jeg kan skjemmes litt over når jeg føler meg veldig usikker, føle at jeg er dårligere enn andre på grunn av handicap og sånne ting. Fordi jeg synes jo egentlig ikke man skal gjøre det. Så det er kanskje også grunn til at jeg ikke snakker så mye om det, sier Ellinor.

Hun har ikke snakket om kroppsbildet sitt med så mange, og ikke turt å snakke om det når hun en sjelden gang har møtt andre med stomi. Sarah har derimot fått høre om alle følelsene hun har hatt om kroppen sin. Der har Ellinor praktisert full åpenhet. For Sarah hadde det stor betydning. Hun er også glad for at hun fikk vite om stomien på forhånd, så det ikke tok fokuset vekk fra det som var viktig når de skulle ha sex for første gang.

-        Jeg tror at hvis hun hadde fortalt det først da vi var intime for første gang, så ville jeg reagert veldig annerledes på nyheten, enn om jeg fikk tid til å tenke gjennom det og forstå at det er egentlig ikke meg som har det verst. Det er Ellinor som har den største utfordringen, og som har problemer med selvfølelsen, og med det å være naken og intim. Da er det mye finere at jeg kan prøve å støtte opp om henne, og prøve å få henne til å føle seg så trygg og komfortabel som mulig, sier hun.

Ikke lett å vite hva som er riktig

For Sarah er klar på at Ellinors følelser rundt stomien er de viktigste. Likevel innrømmer hun at stomien også var en kilde til usikkerhet for henne i begynnelsen. Da hjalp det veldig at hun fikk tydelig beskjed om at hun var på riktig spor.

-        Jeg fikk vel en god bekreftelse på at jeg gjorde det riktig. Jeg hadde heller aldri hatt samleie med en person med stomi før, sier hun

Nå, etter et år som kjærester, og i begynnelsen av et samboerskap, er stomien en naturlig del av livet, og det er ikke så mye den gjør av seg for Sarah.

Jeg tenker ikke så mye på den da, at den er der. Jeg ser egentlig ikke at den er der, og jeg tenker veldig, veldig sjeldent på at hun har stomi. Og jeg vet at den gjør at både jeg og Ellinor har best mulig livskvalitet, avslutter hun.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

9. juni - 11. juni
21. september - 24. september
28. september - 1. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.