Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Et signal om å prioritere stomiomsorgen i Norge?

Portrett av ung blond kvinne i lyseblå skjorte

Politisk rådgiver Malin Svinndal er spent på hvordan politikerne skal votere denne uken.

Vi håper at flest mulig politikere vil være med å støtte forslaget om at prosessene skal være gjennomsiktige og brukerstemmene må bli hørt

Mandag i forrige uke ga Helse- og omsorgskomiteen sin innstilling til saken om antallsbegrensningene på stomiutstyr. NORILCO er godt fornøyde med å ha fått med mange av punktene som er viktige for de menneskene vi representerer. Vi ønsker å takke Helse- og omsorgskomiteen for et stykke viktig og historisk arbeid! Dette er en milepæl innenfor stomiomsorgen og vi håper at denne utredningen vil bli brukt av helsemyndighetene i det videre arbeidet med å iverksette og legge til rette for en god nasjonal oppfølging av stomiopererte. Samt sørge for tilhørende gode løsninger for tilgang på stomiutstyr.

Les mer - Fjern antallsbegrensningene på alt stomiutstyr!

Åpenhet!

Innstillingen er viktig av flere grunner. For det første er den et varsko om at stomiomsorgen i Norge, som lenge har vært overlatt til tilfeldigheter og markedskrefter, må prioriteres. For det andre gir den et tydelig signal om at åpenhet omkring beslutningsprosesser og brukerens stemme bør vektlegges i saken.

Forutsigbarhet og åpenhet i beslutninger som kan få negative konsekvenser for enkeltpersoners liv, er en av de største styrkene ved det norske demokratiet. Vi må ha tillit til at alle stemmer blir hørt – og at avgjørelser blir tatt på bakgrunn av faglighet og vitenskap med brukerens beste som mål. Det er dette som til sammen skaper gjennomsiktighet og tillit til systemet.
Slik prosessen var i forkant av antallsbegrensingene 1. januar 2020 var det lite gjennomsiktighet. Antallsbegrensningene viste at det ikke var tilbakemeldinger fra brukerstemmene – eller fagrådet – som ble vektlagt.

Underlig skjønn

Vi stiller oss derfor undrende til hvilket «faglig skjønn» eller «innspill fra fagmiljøet» som helseminister Bent Høie fester lit til. Etter det Norilco erfarer, finnes det ikke faglige argumenter for å ha antallsbegrensninger på stomibelter og lukkeklips. De argumentene som vi har blitt kjent med, er at statistikken viser at det er et fåtall som henter ut flere stomibelter og lukkeklips, sammenlignet med det taket som er satt. Det var altså aldri nødvending å lage en slik begrensning.
Konsekvensene er at enkeltpersoner har mistet viktige hjelpemidler for å kunne være sosiale. Blant annet har stomibelter hatt en viktig sikkerhetsfunksjon for å unngå brokk og lekkasje. Fastleger og sykehusleger sier dette er medisinsk nødvendig, men helsemyndighetene sier nei. Det finnes ingen mulighet til å søke om unntak, noe som har påvirket livskvaliteten og deltakelse i samfunnet for flere.

Endring – nå!

Helse- og omsorgskomiteen har laget en tydelig anbefaling om at pasientorganisasjonene må bli hørt. Vi kan ikke se andre muligheter enn at prosessene må endres, og at fagpersoner og pasientorganisasjoner får mulighet til å uttale seg.
Les mer - Fortsatt usikkerhet om fjerning av kvote

Innstillingen er støttet av mindretallet i Helse- og omsorgskomiteen bestående av Sosialistisk Venstre (Sv), Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap). Foreløpig dato for votering over innstillingen er satt til 25.februar. Det er Fremskrittspartiet (Frp), Høyre (H), Kristelig folkeparti (Krf) og Venstre (V) som ikke støtter innstillingen.

På tide med en plan

Norilco har aldri ønsket å utfordre Helfos mandat med forvalteransvaret for helseøkonomien. Tvert imot ønsker vi heller å spille dem bedre ved å gi våre innspill og dele våre tilbakemeldinger om hva som ikke fungerer.
I innstillingen påpekes det at det er etaten som har ansvaret. Norilco mener at det må være åpenhet omkring prosessene uavhengig av hvor ansvaret ligger. Dette er en viktig del av det å skape gode løsninger for tilgang på stomiutstyr, og vi håper denne saken vil føre til lærdom og en etterlengtet plan for nasjonal oppfølging av stomiopererte.
Det er nå vårt håp at flest mulig politikere vil være med på å støtte forslaget om at prosessene skal være gjennomsiktige – og at brukerstemmene blir hørt. Stomiomsorgen i Norge kan ikke vente lenger.

Les mer - Antallsbegrensninger et slag i ansiktet!

Innlegget er første gang publisert 23.02.21, Dagens Medisin

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.