Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Får ikke stomiteam i Finnmark

Portrett av stomisykepleier Merete Erga

Merete Erga får ikke være stomisykepleier i Finnmark

Før sommeren gav Fylkesmannen tommelen ned for støtte til et prøveprosjekt med et lite sår- og stomiteam i Alta. Antakelig blir det enda et år uten en eneste stomisykepleier i fylket

For Merete Erga betyr avgjørelsen at hun fortsatt vil bruke fritiden sin på å utøve spesialiseringen sin, når desperate finnmarkinger ringer. Målet med å få til prøveprosjektet var at denne hjelpen i ordnede former. Erga og medinitiativtaker og sårsykepleier May Liss Berg ønsket å starte opp et tverrfaglig samarbeid, sammen med en lege, for et bedre tilbud.

-        Det er ikke noen andre stillinger heller i Finnmark, med vår spesialisering, så det er ikke noe tilbud. Sånn det er nå er det ikke pasientgrunnlag for mer enn en til to dager i uka. Vi ønsker oss et fast tilholdssted hvor pasienter kan komme med disse problemstillingene, forteller Erga.

Liten oppfølging og kompetanse

Noe hjelp har pasientene fått på sykehus, men problemet der er at ingen følger kroniske pasienter over tid.

-        Innenfor stomi er det for dårlig. Det kan jeg si fordi de pasientene som har ringt har hatt alvorlige hudproblemer fordi de ikke har fått den oppfølgingen som de skulle hatt. Det er jo fordi kompetansen ikke er tilgjengelig, forteller Erga.

Som med det meste i Finnmark, er det også et problem at det er så lange avstander, og vanskelig for pasientene å komme seg til sykehuset.

-        Det er jo den lange avstanden til sykehus. Fra Alta til Hammerfest, som er det nærmeste er det jo 150 kilometer. Og 550 kilometer til Kirkenes. Hvis de pasientene kan få hjelp i Alta så slipper de å dra den lange veien. Det blir litt tilfeldig her, hvem de får hjelp hos. Hvis jeg og Merete kan fange dem opp blir det de samme som kan følge med og se forandringer i tilstanden, sier Berg.

Avslag i flere instanser

Den prekære situasjonen har imidlertid ikke vært god nok grunn for Fylkesmannen til å bevilge de 750 000 kronene Alta kommune hadde søkt om til et prøveprosjekt. Det er konklusjonen selv om de selv påpeker at prosjektet har i seg satsningsområdene og målsetningene noen av de viktigste helsesatsingene de seneste årene.

«Fylkesmannen har ikke funnet midler til å prioritere denne søknaden i år. Prosjektet har i seg satsningsområdene og målsetningene for både samhandlingsreformen og primærhelsetjenestemeldingen. Vi anbefaler kommunen å søke om midler til prosjektet i 2018», står det i avslagsbrevet.

Alta kommune fikk også avslag på midler fra pengene som fulgte med opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering, med begrunnelsen at tilbudet ikke faller innunder ordningen, uten at Erga forstår helt hvorfor.

Reagerer sterkt

Mangeårig mentor i stomisykepleie Torill Olsen mener at avslagene bare er et symptom på at myndighetene ikke tar stomi på alvor.

-        Mantraet om likt helsetilbud til all uansett bosted, gjelder ikke for stomiopererte i den nordlige del av Norge. Det finnes ikke utdannete stomisykepleiere som ivaretar stomiopererte i det offentlige helsevesen hverken i Nordland, Troms eller Finnmark. Dette til tross for at det i standardisert pasientforløp for både blærekreft og tykk-og endetarmskreft anbefales at stomiopererte følges opp på stomiklinikk og/eller av stomisykepleier/stomikyndig.

Hun reagerer spesielt på at det her var ildsjeler som ikke blir tatt vare på, og konsekvensene det har for faget på sikt.

-        Når det så finnes entusiaster i Finnmark som vil få etablert et tilbud for stomiopererte betjent av utdannet stomisykepleier så er det jo utrolig trist at ingen offentlige instanser finner å kunne bevilge penger til dette. Tiltaket ville vært et viktig steg på veien for å bedre livskvaliteten til noen av de stomiopererte i Finnmark. Tiltaket kunne også bidratt til å forhindre at det nordligste fylket nok en gang står i fare for å bli tappe for ekspertise de så sårt trenger. 

Daglig leder i NORILCO, Simen Brændhaugen reagerer også på historien fra Finnmark. Han er bekymret over den lave dekningen av stomisykepleiere, og spesielt i Nord-Norge. Han påpeker at det er svært viktig for NORILCO at det skal være likeverdige helsetjenester uavhengig av hvor du bor i landet. Dette er et prioritert arbeidsområde for organisasjonen.

-        Jeg mener at slike gode initiativ bør belønnes, og jeg er glad for at det finnes fagpersoner med engasjement for at pasienter i vår målgruppe skal få gode tilbud. Det er åpenbart at fylkesmannen ikke har oversikt over hvor dårlig dekning det i vårt øverste fylke og jeg synes det er synd at fylkesmannen ikke kunne prioritere dette tiltaket. Jeg håper Alta kommune søker igjen ved neste anledning, og om de gjør det vil NORILCO gjerne bidra hvis det er noe vi kan gjøre for å styrke søknaden, sier han.

Oppdatert: Forprosjekt i Alta i gang 2020

Et tverrfaglig team i Nord-Norge kan gi mange sårpasienter med store utfordringer en bedre hverdag fremover.
Prosjektet har tverrpolitisk støtte i Alta kommune
Les mer - Dette har vi lenge drømt om å få til

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.