Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Fikk besøk av likeperson i fjor

To glade jenteansikter. Foto

I 13 dager lå hun innlagt på sykehus, og fikk tilbud om samtale med en likeperson bare få dager etter operasjonen

Anette lå innlagt på avdeling 6H i mars i fjor, og fikk en ileostomi etter å ha hatt kronisk forstoppelse i flere år, som stadig ble verre.

- Jeg hadde noen spørsmål om klær og sånn, så jeg sa ja. Men først fikk jeg besøk av en mann som var mye eldre enn meg. Det var helt greit, men jeg ville gjerne treffe noen som var mer på min alder, for jeg lurte på en del mer ungdomsrelaterte ting, hvis du skjønner …?

Noen dager senere kom hun i kontakt over telefon med Camilla Tjessem (25) som skriver blogg om livet med stomi, og er likeperson i NORILCO.

- Camilla ufarliggjorde livet med stomi for meg og fikk meg til å tenke mer fremover. Det var viktig for meg å snakke med noen andre unge. Camilla har vært gull verdt for meg, som støtter meg hvis jeg har utfordringer med lekkasjer, og hjelper meg uansett hva jeg lurer på.

Snakker også om vanlige ting

Anette er fremdeles under utredning, og vet ikke om hun må ha stomi permanent eller om den blir midlertidig ennå. Stomioperasjonen var ikke planlagt, men ble gjort som en siste utvei. Jeg spør om hun kan fortelle litt om hennes utbytte av å få snakke med en likeperson så raskt etter operasjonen.

- Jeg skulle til USA etter bare noen måneder, og hadde mange spørsmål om reise og ferie, varme, trening og jobb. Så jeg har hatt litt kontakt med Camilla om lekkasjer eller kanskje tips til å få i seg nok salt. Vi har ikke bare snakket om sykdomsting, men også vanlige ting. Men jeg følte jeg fikk godt utbytte og jeg følte meg mye tryggere etterpå.

I starten syntes Anette at det var vanskelig å stelle stomien selv, og dette mestret hun ikke ordentlig før i februar i år. Etter det har hun fått en nytt og mye friere liv, mindre avhengig av andre. Det er fortsatt noen nedturer, men de har hun en tydelig strategi for å mestre.

- Jeg er jo kronisk syk, men det er viktig for meg å ikke grave meg ned i bare sykdom. Man må prøve å se på hva man klarer å gjennomføre, ikke bare alt som ikke går. Som Camilla sier; Det å ha på høy musikk mens man gjør stomistellet eller rydder opp i en lekkasje -det gjør det litt lettere! Det er sånne virkelig gode tips som jeg har tatt til meg.

Jeg spør hva hun ville sagt til andre som vurderer å ta kontakt med NORILCO?

- Ville anbefalt å ta kontakt med NORILCO, det er gull verdt! Etter at jeg hadde snakket med en likeperson ble jeg veldig mye tryggere.

Til sist spør jeg om hun selv kunne tenke seg å bli likeperson?

- Jeg er ikke helt klar ennå, men kanskje jeg også vil bli likeperson en gang, når jeg får min egen situasjon litt mer på avstand.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.