Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Fjern antallsbegrensningene på alt stomiutstyr!

NORILCO argumenterer for at det er svært uheldig med antallsbegrensninger på alle typer stomiprodukter

Innspill til Helse- og omsorgskomiteen om å fjerne antallsbegrensning på stomiutstyr

Vi støtter representantforslaget til stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Nicholas Wilkinson og Karin Andersen om å fjerne antallsbegrensningene på alt stomiutstyr. Forslaget ble fremmet av SV i oktober 2020 og skal behandles i Stortinget 25.februar 2021. Vi heier på tilgang til stomiutstyr og god livskvalitet for personer med stomi!

Å begrense tilgangen til medisinsk forbruksmateriell og tilhørende hjelpeprodukter er å sette personer med stomi tilbake til en tid hvor det ikke fantes hjelpemidler for å møte de individuelle behovene. Noen sier de må slutte i jobbene sine, andre er redde for avføringslekkasjer i selskaper. Når det innføres antallsbegrensninger basert på statistikk over hva folk flest bruker, vil man ikke kunne møte de individuelle behovene.

Fortsatt antallsbegrensninger på stomibelter og lukkeklips

Det var både glede og jubel over at helsemyndighetene valgte å oppheve antallsbegrensningene på fortykningsmiddel, plateforlengere og kleberfjernerspray i november 2020. Det er antallsbegrensningene på disse produktene som har skapt mest uro hos NORILCO sine medlemmer og andre personer med stomi. Samtidig opplever vi at det skaper utfordringer for folk at det fortsatt er en begrensning på lukkeklips og stomibelter. Flere av hjelpeproduktene har en kortere levetid enn antatt. For eksempel tåler elastisiteten i stomibeltene sjeldnere vask enn hva som er angitt for produktet som er som undertøy å regne. I tillegg til å holde stomiutstyret på plass, gir disse en enorm trygghet når det gjelder lekkasjer. Det gjør at mange kan delta i sosiale aktiviteter, dra på trening eller ha en fin kjole på. For de fleste av oss er ikke lekkasjer fra mageregionen et problem, men for mange med stomi er dette dagligdagse problemer.

Les også - Helfo har lyttet!

Håper på mer åpenhet

Personer med stomi har svært ulike behov og antallsbegrensninger går utover de individuelle behovene. Vi håper at utredningen i komiteen vil føre til mer åpenhet rundt beslutningsprosessene og ivareta brukernes behov for stomiutstyr. Det er alvorlig at det gjøres slike endringer uten at brukerorganisasjoner og fagpersoner blir hørt. Videre så vil NORILCO argumentere for at det er svært uheldig med antallsbegrensninger på alle typer stomiprodukter.

Har brukt pisk fremfor gulrot

Mange av argumentene som er blitt brukt for antallsbegrensninger dreier seg om at folk bruker utstyret feil. Det finnes ikke grunnlag for å si at alle brukere som har behov for flere stomibelter eller lukkerklips enn statistikken tilsier, bruker stomiutstyret feil. Det er heller ikke noe godt argument at det er få personer som tar ut mer enn statistikken tilsier. Det er den enkeltes hverdag og livskvalitet som teller. Og blir ikke da en antallsbegrensning litt overflødig? Snakk om å lage en løsning på et overforbruksproblem som ikke finnes. NORILCO mener at det burde vært lyttet til sykehusleger og fagpersoner som har vurdert at det er medisinsk behov for mer enn det taket som er satt.

Les også - Antallsbegrensninger - et slag i ansiktet

Starter i feil ende

I dag eksisterer det ikke noe nasjonal oppfølging for stomiopererte. Mange mennesker som får anlagt stomi må selv jakte etter informasjon fra internett og fra andre som har stomi, for å få den veiledningen de trenger. Dette er en stor utfordring som vi til stadighet har adressert ovenfor helsemyndighetene. NORILCO mener det er klossete å aldri inkludere dette i diskusjonen.

Les også - Oppfølging uten retningslinjer

Fremfor å diskutere veiledning og oppfølging er det blitt gjort flere endringer i insentiver for kategorien stomi over de siste årene. Eksempler på dette er reduksjon i avanse og fjerning av produkter fra produktlisten. Dette påvirker hvilke produkter det gis tilgang til. NORILCO anbefaler komiteen å be regjeringen om å påse at personer med stomi har tilgang til nok stomiprodukter og godt nok utvalg til at de kan fungere i livene sine.

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

20. mai - 22. mai
10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.