Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

For sikkerhets skyld

Sikkerhetskontrollen på Gardermoen

NORILCO deltok på fagdag for flyplassansatte om hvordan sårbare reisegrupper bør behandles i sikkerhetskontrollen

Fra tid til annen hører vi om tilfeller der reisende med stomi opplever ubehag i sikkerhetskontrollen på flyplassen, på grunn av manglende kunnskap, respekt og forståelse fra de ansatte vekterne. Mange gruer seg til sikkerhetskontrollen før de skal ut å fly, særlig de som reiser for første gang etter at de har fått pose på magen. Men er det egentlig grunn til å grue seg?

Nokas inviterte NORILCO, Brystkreftforeningen og Parkinsonforeningen på deres interne fagdag, for å gi interne ledere for de ansatte i sikkerhetskontrollen innsikt i utfordringer tilknyttet sikkerhetskontrollen ved flyreise for sårbare reisegrupper. NORILCO deltok med tre frivillige, som fortalte om sine bekymringer og utfordringer i sikkerhetskontrollen, og ba om tips til hvilke muligheter som er tilgjengelige for å løse problemer som kan oppstå.

Kommunikasjon er løsningen

De fleste ubehagelige situasjoner i sikkerhetskontrollen skyldes uvitenhet, misforståelser eller dårlig kommunikasjon. Vekterne rundt bordet er klare i sin anbefaling om at reisende med pose på magen gjør sikkerhetskontrollen enklere for både seg selv og kontrolløren ved å gi beskjed på forhånd til en vakt om at de har stomi.

- Men når skal vi si ifra? Hvem skal vi si ifra til? Spør styreleder Jane Halvorsen.

"

- Det er best å si ifra til den som skal kontrollere deg, den som står på den andre siden av portalen man vanligvis går igjennom. Da vet vi at vi skal utvise større forsiktighet og forståelse i kontrollen, og slipper forvirringen med å finne ut hvorfor personen har gitt utslag i kontrollen. Stomikortene til NORILCO er en diskret måte å gi beskjed på, men du kan også bare fortelle det muntlig hvis du foretrekker det, forteller vaktleder Seksan.

"

Behov for medisinsk forbruksmateriell i håndbagasjen

Halvorsen har tatt med seg sin toalettmappe, og viser frem det hun vanligvis har med seg gjennom sikkerhetskontrollen. – Denne stomisaksen, er den grei? Spør hun og viser frem den lille saksen.

Alle vaktene rundt bordet nikker bekreftende, og sier at alle sakser som er under 6 cm fra skjæringspunktet og til tuppen er innenfor regelverket. Stomisaksen er godt innenfor.

Mange reisende har behov for å ha med seg ting i håndbagasjen av medisinske årsaker. En diabetiker kan være avhengig av en colaflaske, en pasient kan ha behov for næringsdrikker til faste tider, og en person med stomi vil være avhengig av å ha med både kremer, sprayer, stomisaks og store kvantum med stomiutstyr i håndbagasjen, i tillegg til vanlige toalettsaker og gjerne noen klesskift i tilfelle lekkasje.

For å slippe en diskusjon kan det være lurt å ha med dokumentasjon fra lege om at man har behov for å ha disse tingene med seg til alle tider. Det skal gå bra uten, men da er man på den sikre siden. Alle ting som vanligvis blir stoppet i kontrollen bør tas ut av kofferten og lagt synlig i en av plastkassene, så slipper man at kofferten må tas til side og åpnes for at kontrolløren skal få undersøkt det ordentlig.

Medisinsk forbruksmateriell sammen med WC-kort i blå toalettmappe

Medisinsk forbruksmateriell og WC-kortet er standard innhold i toalettmappen

Jeg har blitt stoppet hver eneste gang

Kristine Johannessen (20) i NORILCOs Ungdom sitt styre delte av sin erfaring med tidligere flyplasser.

- Jeg har blitt stoppet og tatt til side hver eneste gang jeg skal gjennom sikkerhetskontrollen, forteller Johannessen.

En av vekterne rundt bordet forteller at Securityskanneren -den glassboksen der man står med hendene over hodet, er beregnet for å avdekke flytende stoffer og metall utenpå kroppen, og den skal gi utslag både på stomiposer og brystproteser. Dermed er egentlig ikke personer med stomi egnet for å bruke denne som kontrollmetode i det hele tatt, og burde gi beskjed på forhånd for å få en alternativ kontrollmetode. På samme måte er ikke personer med pacemakere egnet for å bli kontrollert med metalldetektor.

- Også ser alle i køen bak oss skjermen som vises, at det lyser opp et felt i området der stomien er. Flere medlemmer har kontaktet oss fordi de synes det er ubehagelig at de i køen bak får vite at de har stomi, sier Halvorsen.

- Ja, det kan jo virke ubehagelig når man selv vet at man har stomi, men svært mange øvrige passasjerer får også tilsvarende utslag hvor man vanligvis har en stomipose. Mobiler, pass og en rekke andre ting vil se helt likt ut. Selv sikkerhetskontrollører har ikke forutsetninger for å forstå at det er en stomipose. Dessuten må vi huske at sikkerhetskontrollen er en svært stressende opplevelse for de aller fleste, og de i køen er som regel mye mer opptatt av seg selv, hva de har på seg, hva de har i bagasjen, logistikken de selv skal gjøre for å være effektive når de kommer fram til båndet og slike ting. Så selv om skjermen kan være synlig for andre i køen tror jeg de aller færreste faktisk legger merke til den, og enda færre vil mistenke at feltet som lyser opp er noe så sjeldent som en stomi, resonerer Svensli.

Du kan alltid si at du vil kontrolleres på en annen måte

Alle reisende kan alltid si at de ønsker å bli kontrollert på en annen måte enn den som blir foreslått i sikkerhetskontrollen. Hvis man ikke ønsker å gå igjennom Securityskanneren kan man i stedet gå gjennom en kontroll med metalldetektor, få en kroppsvisitering, eller bruke en såkalt «sniffer» (ETD), der en liten lapp føres over hendene og rundt livet eller bagasje for å sjekke om det er spor etter metall eller eksplosiver. Kroppsvisitering skal alltid foregå av en av samme kjønn.

Vær klar over at så lenge du ikke er blitt kontrollert ennå må du alltid ha følge med to sikkerhetsvakter når du er inne i det sikkerhetsklarerte området, enten du er på vei til et lukket avlukke eller til et toalett.

Kontroll i lukkede omgivelser

Man skal bli tilbudt et valg mellom å bli kontrollert i et eget avlukke, eller i sikkerhetskontrollområdet. Dersom du ønsker å bli kontrollert i et avlukke vil du bli fulgt av en sikkerhetsvakt, mens en annen blir med som observatør. Du har også mulighet til å ha med deg en du reiser med som observatør hvis du ønsker det. Hvis du er bekymret for å la håndbagasjen din stå igjen ubevoktet kan du be personell ved bagasjebåndet ta tingene dine til side, og ikke kontrollere dem før du er tilbake igjen. Vaktene skal alltid spørre deg om tillatelse til å åpne kofferten din før de gjør det, og du har mulighet til å åpne den selv, eller finne ting i kofferten selv hvis du ønsker det.

Assistanse

Det er et fåtall av personer med stomi som har behov for assistanse gjennom sikkerhetskontrollen, men de som har behov for dette bør bestille det på forhånd, samtidig som man bestiller flyreisen. Man kan ringe til assistansetjenesten fra telefonen i avgangshallen, men da kan det ta lang tid før du får hjelp. Dersom man bare har behov for å bruke litt lenger tid gjennom sikkerhetskontrollen er det også mulig å bruke enten familieslusa eller slusa for personer med redusert mobilitet (PRM-slusa), uten å måtte vise til noen form for legitimering.

Marerittet – lekkasje under sikkerhetskontrollen

Foredraget nærmer seg slutten, men Halvorsen har forberedt et siste spørsmål som vekterne skal få bryne seg på:

- Men hva gjør vi da, hvis vårt verste mareritt skulle skje? Og hva gjør dere? Vi får lekkasje i sikkerhetskontrollen i alles påsyn, dritten renner nedover kroppen og vi er ikke gjennom kontrollen ennå, sier hun og slår ut med armene mens hun ser nedover egen kropp.

Vekterne ser på hverandre, og vaktlederen Trude tar ordet. - Nei, det er jo ikke så mye annet å gjøre for deg enn å få kommunisert til en vakt hva som har skjedd hvis det ikke er åpenbart, så skjønner jo vakten at dette er et utrolig sårbart øyeblikk for deg. Hvis det skjedde på min vakt ville jeg prøvd å beholde roen, skjermet deg fra andres blikk så godt jeg kan, og fulgt deg sammen med en kollega til et toalett, der du kunne fått skiftet og stelt deg igjen. Reisende kan også være klar over at Gardermoen har en tilgjengelig dusj ved toalettene som er en etasje under sikkerhetskontrollen, ved trappa til SAS loungen, påpeker hun.

Svensli legger til -vi er motivert for å strekke oss langt, også når det «bare» er snakk om en gjenglemt bamse.

NORILCOs styreleder Jane Halvorsen sammen med representanter fra Nokas

NORILCOs styreleder Jane Halvorsen sammen med representanter fra Nokas.

En potet som må holdes varm

Regionsjef i Nokas, Arild Svensli, er tydelig på at denne typen fagdager er viktige for at de ansatte skal bli minnet på behovene til sårbare reisegrupper.
- Hensynet til sårbare grupper blant passasjerene er noe som ligger i utdanningen til våre ansatte, så det er ikke nytt i den forstand. Men det vi må ha fokus på, er at bevisstheten om disse gruppene er tilstede hele tiden og hos alle. Det er en potet som hele tiden må holdes varm. Hvis noen av NORILCOs distriktsavdelinger ønsker at Nokas skal komme og holde et innlegg om sikkerhetskontrollen på et medlemsmøte er det bare å ta kontakt, det gjør vi gjerne, legger Svensli til.

Spre kunnskap til alle lufthavner

Bjørn Petermann i Avinor overvar også fagdagen. Han sitter selv i en nettverksgruppe med de andre lufthavnene i Norge.
- Det vi har lært på Gardermoen nå, skal jeg ta med videre i nettverket. Vi har 45 lufthavner i Norge og disse har ulike muligheter til å ivareta og imøtekomme alle ønsker. Vi har multifunksjonelle ansatte som gjør mye ulikt, og derfor er det et viktig ansvar for den reisende å si ifra om de har spesielle behov. Jeg lover å informere Securitas og andre samarbeidsgrupper om det vi har lært om her, sa Avinors representant.

  • NOKAS Aviation Security AS leverer sikkerhetstjenester ved Oslo Lufthavn, Gardermoen.
  • SECURITAS leverer sikkerhetstjenester på alle andre norske flyplasser.
  • Det passerer omtrent 25 millioner reisende gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen hvert år.
  • NORILCO gir ut stomikort til alle medlemmer som ønsker det. Kortet gir informasjon på norsk og engelsk om hva slags stomi du har og kan fremvises i sikkerhetskontrollen.
  • NORILCO gir også ut WC-kort til medlemmer. Kortet gir innehaveren tilgang på HC-toaletter.
  • Fra norilco.no kan du laste ned en medisinsk attest som er på fem forskjellige språk, som bekrefter at du har behov for medisinsk forbruksmateriell på fly. Attesten må signeres av legen din.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.