Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Glad vi turte å ta steget

Fellesbilde av glade ungdommer samlet i snøen foran en hytte

Glade ungdommer på vinterleir på Sjusjøen. Foto: Thierry Schut

"Vi blir klart med på neste vinterleir også!"
Fire ungdommer på sin første vinterleir hadde mye på hjertet

14.-17. mars var det igjen duket for vinterleir med NORILCOs Ungdom. 34 ungdommer i alderen 16-35 var klare for en helg fylt med fart og spenning på Sjusjøen. Hyttetur, hundesledekjøring, slalåm, sene kvelder, gode samtaler og en sosial helg var bare noe av det som ventet ungdommene. Det var hele 17 deltakere som ikke hadde vært med på leir før; sju var internasjonale deltakere, og fire av dem var ungdommer under 18 år på sin aller første leir med NORILCOs Ungdom.
Marius Isaksen – 17 år fra Aust-Agder, Ingrid Sofie Øyen Jacobsen, 17 år fra Hedmark,  Adele Paulsen Jarberg, 17 år fra Østfold, og Emma Sophie Aasgaard, 16 år fra Akershus hadde mye å si om ungdommenes vinterleir.

Disse fire ungdommene har vi vært så heldige å få muligheten til å bli bedre kjent med under vinterleiren. Konklusjonen var klar fra deres side: "Vi blir klart med på neste vinterleir også!"

 

I forkant av vinterleiren

Alle fire var noe spente i forkant av vinterleiren med NORILCOs Ungdom. ”Vi grugledet oss til leir, og var veldig spente på hva som ventet oss denne helgen. «Jeg kjente ikke så mange fra før, og meldte meg på uten å vite hvem andre som skulle delta» sier Ingrid Sofie. Det å møte nye folk, og finne ut hvem de andre i ungdomsguppen var,skulle bli spennende. ”Jeg trodde det kom til å ta litt tid før man ble kjent, men det gjorde det ikke. Vi ble godt kjent med de andre deltakerne veldig fort» sier Marius.

Det er en første gang for alt, og reisen til Sjusjøen var noe alle fire hadde gruet seg litt til. Det å reise alene for første gang var en ny opplevelse. «Jeg gruet meg litt til turen, og var redd for at jeg ikke skulle finne eller komme frem, men det gikk jo fint» sier Adele.

 

Mange og varierte aktiviteter

På vinterleiren var det duket for mange og varierte aktiviteter. Alle fire var enige om at både selve leiren og aktivitetene var veldig bra, og de hadde sett frem til opplegget som var planlagt i løpet av helgen. Det ble mye kortspill på kveldene: ”Vi spilte så mye kortspill, og plutselig var vi kjempemange som ville være med på det. Det var veldig kjekt” sier Emma Sophie smilende. Ingrid Sofie nikker seg enig og synes kveldene var spesielt fine med alle deltakerne samlet. 

Badstue og snøbading ble en ”hit” for dem alle. Det kom frem at snøbadingen var deilig, ganske kaldt, men kanskje alle mest forfriskende.

Flere av dem var på slalåm på fredagen, og alle var med på hundesledekjøringen på lørdagen. Marius kunne fortelle at hundesledekjøringen gikk ”steike så fort” –
«Hun jeg delte hundesledespannet med snakket om at vi veier jo ikke så mye vi to, det er nok derfor spannet vårt gikk så fort! Jeg måtte faktisk stå med begge føttene på bremsen for å klare å bremse hundene."  Alle var enig om at fart og moro er bra, og at aktivitetene var veldig bra for felleskapet. Det er så gøy med felleskapet som var på leiren og under aktivitetene, tilføyer Marius.

På lørdagen var vi heldige å få høre foredraget ”Matens fart gjennom kroppen – et foredrag om fordøyelsessystemet” holdt av den engasjerte og energiske Benedicte Larsen fra Hollister. Det var noen lydhøre og nysgjerrige ungdommer som fikk gleden av å høre på dette foredraget, og tilbakemeldingene sa sitt; Så flott og faglig godt foredrag, dette vil vi ha mer av.

 

Trygg og sosial helg

”Vi er klare for neste vinterleir også vi”. Alle fire var enige om at det var veldig positivt at fokuset på leiren var å finne på aktiviteter sammen, og selv om det ble sene kvelder, så ble det ikke for mye. NORILCOs Ungdom har et strengt reglement på arrangementer som blant annet fokuserer på at ingen under 18 år får drikke alkohol, og at det alltid er noen fra NORILCOs Ungdomsstyre som har ansvars- og edruvakter. ”Det var veldig trygt at noe i styret alltid hadde ansvarsvakt, slik at vi kunne komme til dem hvis det skulle være noe» sier Emma Sophie.  Marius tilføyer at han følte seg trygg hele helgen, og at det absolutt ikke var for mye fokus på fest. Fokuset lå på felleskap og gjøre aktiviteter sammen bekrefter de alle fire.

Les også: Stomi kan være ekstra utfordrende for unge hos sykepleien.no

 

Foreldregruppen – en trygg overgang

De var alle enige at om at det er godt å kjenne noen i NORILCOs Ungdom i forkant av leir, og at ungdomsrepresentanter på familiesamlingene bidrar til en trygg overgang fra foreldregruppen til NORILCOs Ungdom. «Vi kjenner jo Glenn og deg [Camilla] fra før fordi dere har vært med oss på familiesamlingene, og det er trygt» sier Emma Sophie. Ingrid Sofie tilføyer at  hun ble kjent med noen ungdommer på storsamlingen også, og at det var veldig greit å kjenne til noen navn og ansikter i forkant av vinterleiren. «Jeg tror ikke jeg hadde deltatt på leiren om jeg ikke hadde kjent noen» sier Adele. Marius forteller at han er en sånn person som iallfall må kjenne en for å være med på arrangementer. Han tilføyer ”Jeg var faktisk i tvil om jeg skulle delta, mest på grunn av at jeg ikke kjente så mange”.

«Jeg synes det er fint at vi fra foreldregruppen fortsatt holder sammen, at man ikke slutter å være aktiv i NORILCO etter man blir for stor for foreldresamlingene» sier Emma Sophie. De tre andre nikker og er enige i at dette er veldig viktig.

Les også: Foreldregruppen i NORILCO

«Jeg tror at foreldrene mine synes det er kult at jeg drar på leir, og de er veldig positive til at jeg reiser på vinterleir for første gang» sier Emma Sophie. Vi kommer til å fortelle foreldrene våre at dette var en kul tur, at vi ble kjent med mange og at det var morsomme opplevelser, kjekke aktiviteter og at vi blir med neste vinterleir.

Ungdommene avsluttet med å si at leiren var bedre enn forventet, og da de fikk i oppgave å beskrive leiren med ett ord var det vanskelig å begrense seg. Vinterleiren var nemlig både: Utrolig, gøy, koselig, spennende og sosial. Alle var enige om at de skulle jobbe for å rekruttere med seg flere fra foreldregruppen på neste vinterleir som NORILCOs Ungdoms arrangerer.

 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.