Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange har nære som har hatt kreft?

Årets Krafttak mot kreft-aksjon er digital. Foto: Jorunn Valle Nilsen

Denne helgen starter Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon, Krafttak mot kreft. I år, mellom 6. og 14. mars er aksjonen gjort heldigital

Krafttak mot kreft er en landsomfattende bøsseaksjon for kreftsaken der det samles inn penger til kreftforskning og tilbud til pasienter og pårørende.
Denne fellesdugnaden i kampen mot kreft gjennomføres hvert år i uke 11 og er en av Norges største innsamlingsaksjoner. Vanligvis er det nærmere 20 000 bøssebærere som ringer på hjemme hos deg for å samle inn penger til kreftforskning. I år er det ingen som kommer på grunn av en annen nasjonal dugnad i landet der smitteverntiltak har tatt fokuset. Årets aksjon gjennomføres derfor digitalt med digitale bøsser.

Pandemien har gjort det vanskelig

Året med Covid-19 har vært et vanskelig år for kreftpasienter, og Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross frykter at en del nye tilfeller ikke ikke har blitt oppdaget på grunn av pandemien.

Kreftbehandling har gjennomgått en enorm utvikling de siste tiårene, og tre av fire overlever sykdom. Det er dobbelt så mange som for 50 år siden. Likevel skjuler statistikken store forskjeller mellom kreftformene og mørketallene øker dramatisk fordi krefttilfeller ikke blir oppdaget under pandemien. Dessverre har pandemien satt en effektiv stopper for både bøsser og dør til dør-aksjoner. Screeningprogram har stoppet opp og klinisk forskning er berørt. Kreftforeningen sliter med et veldig vanskelig år både for kreftsaken og innsamling.
Hvert år dør omlag 11 000 mennesker av kreft i Norge, og etterlatte sitter igjen med sorgen. Familiens bauta, alma mater, en søster, bror, eller et av våre barn som var med på å skape sterke minner gjennom år med familien blir brutalt kun et tall i statistikken. Deres tilstedeværelse i hverdagen er blitt et savn i familien. Vi må huske at vi er mange som blir berørte av kreft, og savnet blir ikke borte. Derfor er det viktig å snakke om kreftsaken, også for å skape en lysere hverdag for pasienter og pårørende. 
Kreftsykdom tar verken hensyn eller pause, og vi bør gjøre det vi kan for å hjelpe Kreftforeningen med å gjennomføre årets aksjon for fremskritt og forskning. Sammen!

Lav overlevelse

Noen kreftformer har lavere overlevelse, lungekreft og hjernekreft er blant de kreftformene der færre enn to av ti overlever. Årsakene til lavere overlevelse er mange. Enkelte kreftformer kan være mer aggressive og utfordrende å behandle, og ofte er kirurgi ikke lenger et alternativ hvis svulsten ligger vanskelig til. Kreftformer som blant andre tykk- og endetarmskreft har en større overlevelsesprosent ved lokalisert svulst, men ofte oppdages kreften sent i stadiet på grunn av uklare symptomer som ikke alltid leder tanken til kreft verken for pasienten eller fagpersonell. Kreftsykdommen kan ha kommet langt og mange vil ha spredning allerede ved diagnosetidspunktet. Å finne en svulst i slike områder er også vanskelig: vi kan ikke kjenne etter kuler.
Pengene fra Krafttak mot kreft-aksjonen er øremerket forskning på kreftformene som få overlever og til gode omsorgstilbud slik at flere får en mer skånsom behandling og at både pasienter og pårørende som lever med kreft får et best mulig tilbud.

Det å leve livet hver dag bør inspirere oss. Her kan du lese om  Joakim og Iselin som  finner håp i forskning og som sammen lever med hjernekreft.

Bli med og ta et krafttak mot kreftformer som få overlever og gi håp ved å bidra til mer forskning og fremskritt!

Du kan starte din egen innsamling eller ganske enkelt:
Vipps til 2277, SMS «GI» til 2277 (250 kr), Bankoverføring: 1503.07.66056

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

20. mai - 22. mai
10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.