Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Kjøp av stomiutstyr i utlandet

Jordklode

Bildet viser en jordklode Foto: Shutterstock

Skal du oppholde deg i utlandet over en lengre periode, og bruker stomiutstyr? Her er informasjon fra HELFO/Helse Norge

Flere av våre medlemmer har leiligheter i Spania eller andre land. NORILCO får ofte spørsmål om hvordan man kan få levert stomiutstyr til utlandet, når man for eksempel skal oppholde seg i utlandet over en lengre periode. Du kan få refundert utgifter til kjøp av medisinsk forbruksmateriell i et annet EU/EØS-land.

Les mer om reglene fra HELFO her

For å ha rett til å få refundert utgifter må du som hovedregel være medlem av folketrygden. I mange tilfeller kan også dine familiemedlemmer ha rett til stønad. Du kan i utgangspunktet ikke få dekket utgifter til medisinsk forbruksmateriell kjøpt i et EU/EØS-land du anses å være bosatt i. Her finner du viktig informasjon om hvilke personer som har rett til å benytte seg av ordningen og om hvordan bosted vurderes. 

Du får bare refundert utgifter til forbruksmateriell som tilsvarer produktene som er oppført på produkt- og prislistene. Du må på kjøpstidspunktet fylle vilkårene for å få refusjon etter blåreseptforskriften i Norge. 

"

Eksempel:
Gunnar oppholder seg i utlandet i fire måneder. Gunnar lever med stomi. Han har blå resept fra legen sin i Norge og kjøper stomiutstyr på apoteket. Gunnar forsikrer seg om at han har kjøpt et produkt som tilsvarer det som er oppført på produkt- og prislisten

"

Du må som hovedregel ha blå resept på forbruksmateriellet for å få refusjon. Du kan få dekket forbruksmateriell som tilsvarer produktene som står oppført på produkt- og prislistene. Der står makspris for refusjon oppført. Hvis du har betalt mer enn makspris eller tilsvarende det du ville fått i Norge, må du betale mellomlegget selv. 

Foto: Shutterstock

Husk dokumentasjon

Det er viktig at du husker å få med deg riktig dokumentasjon. Når du skal søke Helfo om refusjon, trenger du

  • kopi av blå resept (eller en annen bekreftelse fra legen din) som viser at du på kjøpstidspunktet fylte vilkårene for å få refusjon etter blåreseptforskriften i Norge
  • spesifiserte kvitteringer som inneholder produktnavn, pris og kjøpsdato fra apotek/bandasjist
  • dokumentasjon på at utgiftene er betalt

Når det medisinske forbruksmateriellet er kjøpt, kan du søke Helfo om refusjon. Søknad må sendes innen 6 måneder fra hver enkelt kjøpsdato.
Her finner du søknadaskjema som kan sendes inn digitalt eller på papir.

Det er også regler for hvor lenge du kan oppholde deg i andre land. For at du fortsatt skal ha rett til trygdeordninger (inkludert blåresept) så må du være bosatt i Norge og ikke oppholde deg i andre land mer enn 6 måneder per år. Medlemskap i folketrygden - nav.no.

I blåreseptforskriften § 7 er det beskrevet at det ikke skal utleveres produkter for mer enn tre måneders forbruk om gangen. Ved lengre utenlandsopphold kan det likevel utleveres produkter for inntil ett års forbruk om gangen. Dette betyr at det også er mulig å ta med seg forbruksmateriell hjemmefra.

 Kilde HELFO/Helse Norge

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni
21. september - 24. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.