Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Mage- og Tarmkreftdagen 2017

Norge er igjen i verdenstoppen i forekomst av tykk- og endetarmskreft. Ingen andre land i verden har høyere forekomst av tarmkreft blant kvinner.

Screening – forebyggende masseundersøkelse mot tykk- og endetarmskreft er temaet for 2017, der NORILCO er en aktiv pådriver for at helsemyndighetene innfører screening som helsetilbud til befolkningen. 2017 er i tillegg et valgår, og temaet er høyst aktuell: Denne kreftformen er den nest hyppigste blant både kvinner og menn.

Screening - årets tema

NORILCO mener at alle over 55 år må få et godt og tilgjengelig tilbud om forebyggende undersøkelser - screening. I det sterke fagmiljøet som finnes rundt norske sykehus er det kunnskap nok om metoder, utbredelse, forebygging og prognoser. Vi vet nok til å kunne sette i gang en rask innføring av tarmkreftscreening. Det er kun viljen til å flytte midler som setter en stopper for dette. Forskerne vet også noe om at metodene for screening ser ut til å ha ulik effekt på kvinner og menn, men at det foreligger metoder som kan avdekke kreft hos begge.

Likeverdig tilbud for kvinner og menn

NORILCO arrangerer Mage- og Tarmkreftdagen for tredje gang i år, og målet for dagen den 11. mars er å skape debatt rundt behovet for screeningen.
Foreningen ønsker å vise befolkningen og helsepolitikerne at vi ikke kan akseptere en differensiering mellom kvinner og menn. Flere metoder for oppdagelse av denne krefttypen viser at metodene ikke er like effektive for kvinner som for menn, og at enkelte av disse metodene kan være både mer kostnadskrevende og smertefulle. Et screeningprogram må ivareta både kvinner og menn på en måte som forebygger like godt, også uavhengig av inntekt og geografi.

Samtidig må vi få på plass et landsdekkende tilbud tilgjengelig der man bor, uten at noen må avstå fra undersøkelser på grunn av lange reiseveier og eventuelle kostnader.

Bakgrunn

Etter inkluderingen av mage og tarmkreftrammede i 2014, har et av målene for NORILCO vært økt fokus på kreftdiagnoser som rammer fordøyelsessystemet, med synlighet som mål.
Denne synligheten innebærer at folk vet at det finnes en forening for kreftrammede og pårørende, samt øke kunnskapen om symptomer, risikofaktorer og forebygging av mage- og tarmkreft.

Kilde: Kreftregisteret.no

VELKOMMEN SOM MEDLEM!

STØTT NORILCO!

Med din hjelp kan vi hjelpe personer som står deg nær.
Send din gave til kontonummer 7050 06 34055 og gjør en forskjell!

Det du trenger å vite om gaver

Kalender

6. september - 9. september
19. oktober - 21. oktober
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishCookies