Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Når media opprettholder fordommer!

Sur mann viser tommelen ned for noe på internett og skriver motinnlegg

NORILCO tar sterk avstand fra Nettavisens publisering av stigmatiserende uttalelser fra samfunnsdebattant

Nettavisen.no siterer Sanna Sarromaas uvitenhet om utlagt tarm og at hun ønsker å påføre eksmannen mage- og tarmsykdom i et intervju og omtale av hennes nye bok «Skilsmisseguiden – en overlevelsesguide» som omhandler personlige opplevelser rundt det å gå igjennom et samlivsbrudd. I denne artikkelen publiserer Nettavisen uttalelser som NORILCO tar sterk avstand fra, og vi stiller spørmål rundt hvorfor slike fordommer ukritisk er publisert i en redaksjonell omtale av en bok.

Stiller oss kritiske til publisering av fordommer

Etter kontakt med Nettavisens redaksjon stiller vi oss uforstående til at det ikke tas hensyn til nedverdigende uttalelser om sårbare grupper i samfunnet og at det fremstår som uproblematisk å gi fordommer en plass i mediebildet. Vi stiller oss også kritiske til Nettavisens redaksjon sine etiske vurderinger i publisering av slike saker.

For oss er det viktig å understreke at utlagt tarm er ikke synonymt med lukt. Tvert imot! Utlagt tarm betyr for mange at eventuell lukt forsvinner. Det å få utlagt tarm og en pose på magen er med på å gi tilbake livskvalitet, gi mennesker muligheter til å delta i samfunnet og stå i jobb, og ikke minst utgjør utlagt tarm for mange forskjellen mellom liv og død. NORILCO mener det er svært kritikkverdig at et profesjonelt mediehus i Norge ukritisk kan publisere en profilert og aktiv samfunnsdebattants stygge slengbemerkninger om tilstanden til enkeltpersoner.

Veldig mange av NORILCOs medlemmer kjenner seg ikke igjen i dette. Stomi er en behandlingsform som skal gi syke mennesker livskvaliteten tilbake. Likevel er det mange som opplever at de har dårlig livskvalitet fordi dette er så tabubelagt. Så lenge sitatene i artikkelen er blitt godkjent og publisert slik de står, vil slike fordommer styrke stigmaet omkring det å ha stomi eller mage- og tarmsykdommer.  

Nettavisen bidrar til å styrke stigma

NORILCO mener publisering av slike uvitende uttalelser er med å opprettholde de fordommer organisasjonen arbeider hardt for å bygge ned. Disse holdningene bidrar på ingen måte positivt for den sammensatte gruppen av mennesker som har gått gjennom behandling for tykk- og endetarmskreft, har medfødte misdannelser, lever med en smertefull kronisk sykdom eller har vært utsatt for ulykker. 

NORILCO har et ønske om at samfunnsdebattanter som uttaler at de ønsker å bidra til å bygge ned fordommer og tabuer, ikke gjør det gjennom å ønske andre en alvorlig sykdom, eller vise andre fordommer gjennom utilsiktet å nedverdige en allerede sårbar gruppe. NORILCO ønsker også at media som ukritisk publiserer holdninger vi ikke ønsker i samfunnet, ansvarliggjøres.

Vi ønsker oss et samfunn som tillater at noen er litt annerledes enn andre, et samfunn hvor tabuer og usannheter om tilstander og diagnoser brytes ned. Et samfunn hvor mobbing ikke tillates.

Etter at NORILCO har vært i kontakt med Nettavisen, velger Nettavisen å la artikkelen stå uendret slik den er.
NORILCO lenker derfor ikke til en nyhetssak der stigma opprettholdes.

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

20. mai - 22. mai
10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.