Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Noen nye endringer for deg med stomi

Plastkledte hender som holder stomiposer og klebeplater

Ved årsskiftet kom det noen få endringer for medisinsk forbruksmateriell på blå resept

Fra 1. januar 2020 er det kommet noen endringer i forskrivning og utlevering for noe medisinsk forbruksmateriell ved stomi på blå resept.
Dette gjelder belter til kompresjon, irrrigasjonsutstyr for stomi, bleier ved lekkasje til personer med stomi og antallsbegrensinger på enkelte produkter.  

Les også - Utfordringer for stomiopererte - en rapport

Belter til kompresjon 

Kravet om at pasienter skal ha utviklet parastomalt brokk for å få stønad til belter til kompresjon (brokkbelter) er bortfalt. Dermed kan også personer med risiko for å utvikle parastomalt brokk ha rett til stønad. Det videreføres at legen fortsatt må vurdere om belter til kompresjon er nødvendig i behandlingen. 

Hvis du har en resept på belter, så får du fortsatt utlevert dette. Når resepten din fornyes vil du, slik som før, trenge en egen blå resept på belter.  

 

Irrigasjon i stomi 

Utstyr til å utføre irrigasjon i stomi kan ikke lengre utleveres på en vanlig blå resept ved stomi. Det stilles nå krav til at en lege vurderer om irrigasjon i stomien er egnet for den enkelte pasient og eventuelt skriver en egen blå resept for slikt utstyr. Dette gjøres for å sikre at det blir gjort en medisinsk vurdering om irrigasjon kan gjøres i stomien og at pasientene blir opplært av helsepersonell.  

Dersom du allerede benytter slikt utstyr i dag, vil du fortsatt få utlevert utstyr til irrigasjon på resepten din, men du trenger en egen resept fra legen når du skal fornye stomiresepten din. 

 

Bleier til personer med stomi 

Bleier er ikke lenger oppført under forbruksmateriell ved stomi fra 1. januar. Dersom du ikke har en resept for inkontinens men får bleier på din stomiresept, så kan du fortsatt få dette frem til resepten skal fornyes. Dersom du har behov for bleier kan legen din skrive en resept for inkontinens. 

 

Antallsbegrensinger 

Det er innført begrensning for mengde det kan ytes stønad til per år for endel produkter, dette for å bidra til riktig bruk av produktene. Stønad gjelder for inntil 80 kleberfjerner i spray, 1000 plateforlengere, 4000 geldannende granulat, 20 stomibelter, 10 belter til fiksering, to belter til kompresjon og 400 lukkeklips og klemmer til tømbare poser per kalenderår. 

Les også - Regjeringen kutter i medisinsk forbruksmateriell

Kilde:  
Helsenorge.no og
Folketrygdloven, kap.5, Medisinsk forbruksmateriell

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.