Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Nordisk møte til Reykjavik på Island

Styremedlemmene Ronny, Ingalill, Camilla, Jane og Annlaug reiste til Island for å delta på Nordisk møte i mars. Alle foto: Ingalill og Annlaug

I mars reiste representanter fra styret i NORILCOs Ungdom og hovedstyret i NORILCO til Reykjavik på Island for å delta på Nordisk møte (NOA)

Vi, Ronny, Ingalill og Camilla fra styret i NORILCOs Ungdom, og Jane og Annlaug fra hovedstyret i NORILCO gledet oss masse til å utveksle erfaringer, møte nye og kjente, og til å også få oppleve litt av Island. Tanken på å endelig kunne reise, og ikke minst det å få møte våre søsterorganisasjoner i Norden igjen var stor stas.

"

«På NOA møte i Reykjavik Island gikk vi blant annet igjennom hva de forskjellige landene har foretatt seg siden forrige møte, det var lærerikt å se samarbeidet vi har bygd opp gjennom disse årene». – Ronny

"

Under møtet i mars var det deltakere fra både Finland (FINILCO), Norge (NORILCO), Danmark (COPA) og Island (ISILCO), hvor det denne gangen var styret i ISILCO ved leder Jon Porkelsson som var vertskap.
Fredagen besto av at vi gikk ut for å spise etter alle hadde ankommet Island. De voksne reiste til Jon og var samlet der. Ungdommen reiste på restaurant i sammen. Denne kvelden var fin for å bli kjent, og begynne erfaringsutvekslingen.

"

«Det var en fin og lærerik tur til Reykjavik. Mange gode samtaler og koselige stunder».- Ingalill

"

Erfaringsutveksling på tvers

Programmet på lørdagen startet med at vi alle presenterte oss, og ble kjent med hverandre og gav en oppdatering om hva som har skjedd og hva som skjer videre. Vi gikk også igjennom hvordan alle markerte Verdens stomidag i 2021, og dette markertes ulikt fra land til land. Både blant annet via internett, videoer, artikler mm. Vi fikk vist vår nettside, og snakket om hvordan vi også markerte vårt jubileumsår. Det var spennende å lære, samt høre hvordan våre søsterorganisasjoner jobber, både med likheter og nye ideer. En fellesnevner var at Covid-19 har satt stor stopper for fysiske aktiviteter i den perioden det var restriksjoner, men at det heldigvis begynner å ta seg opp igjen nå. Det er viktig å utveksle erfaringer, slik at vi kan lære av hverandre på tvers av landene, samt utvikle nye ideer og tanker i organisasjonsarbeidet.

Det ble også diskutert hva som er viktig å ta med av temaer videre, både på Nordisk og Europeisk møter med våre søsterorganisasjoner. Her ble det tatt opp både det å sette av tid til å bli kjent, lære av hverandre, faglig innhold og oppdateringer som skjer på blant annet stomiutstyr og faglig utvikling av operasjoner og annet innen mage og tarm.

"

«Dette var mitt første NOA møte, og jeg må bare si at jeg satt igjen med både mye mer lærdom av hvordan våre søsterorganisasjoner jobber. Jeg sitter igjen med mange gode samtaler, utveksling av erfaringer og det å få være med en slik engasjert gjeng som brenner for det samme – for en tur og opplevelse! Jeg er stolt over å få være en del av NORILCO og våre søsterorganisasjoner» - Camilla

"

Lærerikt møte

Under NOA møtet hadde Jon, lederen i ISILCO og president i EOA en fremvisning av turen de hadde til Zimbabwe. Vi fikk høre hvordan to flinke damer holder åpent et kontor laget av to containere, hvor dem deler ut utstyr og informasjon til stomiopererte. Han fortalte om arbeidet de gjør, og om historiene han får høre under tiden der. Det var en rørende og lærerik presentasjon, og man sitter igjen med et enda større engasjement innen organisasjonsarbeid.

Vi fikk også snakket om Moldova og vårt samarbeid med dem. NORILCO har blitt utfordret til å hjelpe Molda med videreutvikling av deres stomiforening. Per i dag har Bulgaria har allerede et godt samarbeid med dem, og de vil være behjelpelige med tolking og forståelse av hva de trengs hjelp med. Det er viktig for NORILCO ikke vi gjør noe som Bulgaria mener er deres oppgave i det eksisterende samarbeidet. Vi har vært i dialog med dem nå om veien videre.

Det ble også tatt opp ved Jon om hvordan stomiopererte blir møtt i sikkerhetskontrollen og ved flyreiser. Det ble snakket om å få til et nordisk samarbeid med søsterorganisasjonene om informasjon ut til sikkerhetskontroller og flyplasser. Da med informasjon om alt i fra medisinsk utstyr på turen, hvordan man blir møtt gjennom sikkerhetskontrollen, kroppskanning/visitering, hva vi bør ha rett til å ta med om bord i flyet og viktigheten av å ha med seg alt nødvendig medisinsk utstyr i håndbagasjen. Vi jobbet i grupper under møtet for å komme frem til gode løsninger og ideer for hvordan komme frem til et felles samarbeid innen dette viktige temaet. Alle ideer til dette ble skrevet ned, for å kunne arbeide med det videre med det.

"

«Jeg synes hele helgen var lærerik, og samtalen med deltakere fra Finland, Island og Danmark fredag kveld var også lærerik. Der ble det på en mer uformell måte utvekslet erfaringer enn på møtet lørdag. Det er viktig med samarbeid mellom de nordiske landene, og at de vil jobbe med rettigheter for stomiopererte i Norden i sikkerhetskontrollen og på flyreiser er positivt, og noe som kommer dem stomiopererte i Norge til gode» - Annlaug

"

Brennende engasjement

Etter flere timer med organisasjonsarbeid og lange gode samtaler, fikk vi også litt tid til å oppleve Island og være sosiale med de andre. Under middagene gikk praten lett, og vi fortsatte både erfaringsutveksling og å prate om våre organisasjonserfaringer fra land til land. Det var en engasjert gjeng som brenner for det samme innen organisasjonsarbeid.
Det var gøy å også få være litt turister og se litt av Island mellom organisasjonsarbeidet og NOA møtet. Vi ønsker å takke for en fin tur til Island – ett annerledes og vakkert land (selv om været ikke var helt med oss alle dagene). Og takke vertskapet i ISILCO for et fint og informativt møte!

Vi avsluttet turen med en tur til Blue Lagoon på søndagen. For en opplevelse for oss alle!

"

«Disse nordiske møtene er viktig for å utveksle erfaringer. Det er ganske store forskjeller i Norden, og kan f.eks. nevne stomiutstyr. I Norge kan vi velge det utstyret som passer en personlig best, mens f.eks. i Danmark og Sverige er det anbud og du må søke om rett utstyr om du ikke bor i rett anbudsområde. Dette gjør det jo fryktelig tungvint og usikker for mange. Når vi hører om disse forskjellene bare i Norden skal vi være glade for ordningen vi har i Norge» - Jane

"

Bildetekst: Med Henning i spissen tok danskene fra COPA oss med på tur på fredagen. De tok oss først med en tur til Perlan’s Wonders of Iceland. Vi fikk oppleve å gå gjennom rekonstruert ishule, og ikke minst fikk vi oppleve Nordlyset Planetarium show. I behagelige bakoverlente stoler fikk vi bli med på en reise på himmelen over oss om det arktiske fenomenet Aurora Borealis. Fantastiske farger og nydelig musikk og fortellinger om det vi så. Etterpå fikk vi se litt av sentrum i Reykjavik. På Island kostet forresten bensinen 299,99 kr literen. Heldigvis for dem var det i Islandske kroner.

Publisert første gang i medlemsbladet NORILCO Nytt 2/22.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.