Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Opprop mot tilsetningsstoffer!

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) krever handling fra Mattilsynet og matprodusenter rettet mot flere tilsetningsstoffer som kan utgjøre helserisiko for mennesker

Flere nye studier antyder at enkelte tilsetningsstoffer i ulike typer matvarer kan gi tarmbetennelser, forverre tarmsykdommer, bidra til fedme, metabolsk syndrom og kreft hos mus. Stoffene kan derfor også utgjøre en mulig helserisiko for mennesker.

Studiene gjelder de tre tilsetningsstoffene karragenan (E407), karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433).
Et av studiene viser at karragenan kan gi betennelse og tilbakefall i inflammatorisk tarmsykdom (IBD), som Crohns eller ulcerøs kolitt. Tilsetningsstoffene brukes som konsistensmidler i en rekke alminnelige matvarer, blant annet brukes karragenan ofte i kremost. I tillegg finnes disse stoffene også i enkelte ernæringsdrikker som kjøpes på apoteket og fås på resept.

Pasientforening med opprop

Etter at nye studier antyder en mulig negativ effekt på tarmfloraen, har EFSA etterlyst mer data. I mellomtiden ønsker ikke Mattilsynet å endre sine anbefalinger på grunnlag av enkeltstudier og forholder seg til EFSAs retningslinjer slik de er per idag.
Imidlertid er ikke Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) innstilt til å vente flere år før en ny vurdering skal gi sikre svar mens forbrukerne bærer risikoen, og krever nå handling fra både Mattilsynet og matvareprodusenter.

LMF ber i et opprop om at godkjenningsorganene raskt tester om disse tilsetningsstoffene også utgjør en skadelig helserisiko for mennesker. Pasientforeningen har også publisert sin begrunnelse for oppropet hvor de blant annet siterer flere fagfolk som uttrykker bekymring over de tre tilsetningsstoffene. Dessverre finnes det ikke nok forskning for øyeblikket til å si noe sikkert om en mulig betennelsesskapende virkning.

 

LMF stiller tre krav

  • LMF krever at de omtalte tilsetningsstoffene blir testet for å avdekke om de fører til tarminflammasjon hos mennesker.
  • LMF krever at mattilsynet oppfordrer befolkningen til å være forsiktige med bruken av de omtalte tilsetningsstoffene inntil tilstrekkelig dokumentasjon viser at tilsetningsstoffene ikke fører til tarminflammasjon hos mennesker.
  • LMF krever at matvareprodusentene finner alternative tilsetningsstoffer inntil det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon som viser at de tre tilsetningsstoffene ikke fører til tarminflammasjon hos mennesker.

 

Les bakgrunnen for oppropet her - Flere dyrestudier med alarmerende funn

LMF vil bruke underskriftene i sin dialog med både Mattilsynet og matvareprodusenter, og i sitt videre interessepolitiske arbeid.

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.