Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Pårørende bør støttes og anerkjennes

Helse- og omsorgsminister Bent Høie innledet årets digitale Pårørendekonferanse. Foto: Borgos foto as.

- Det er behov for å ha større oppmerksomhet på hele familien når et familiemedlem lider av en sykdom, sa Bent Høie under årets Pårørendekonferanse

Pårørendesenterets årlige konferanse er et faglig høydepunkt for alle som er opptatt av pårørende, deres erfaringer og utfordringer. Mange av NORILCOs medlemmer er pårørende som gjør en stor og viktig jobb for sine nærmeste. Vi i NORILCO deltok på konferansen for å lære mer om arbeidet som gjøres for å løfte pårørenderollen, hva den nyeste forskningen sier og hva som er viktig for våre mange pårørende. Det var stor interesse fra både pårørende og fagfolk for konferansen som i år ble avholdt digitalt og hadde temaet «Hverdag».

Pårørende under koronapandemien

Hverdagen under koronapandemien har vært annerledes for oss alle. Hvordan hverdagen har vært for pårørende under pandemien ble viet mye oppmerksomhet.

- Koronapandemien har satt pårørende på en tøff prøve, innledet Bent Høie med å si.

Pandemien har vært som en permanent ferieavvikling og for mange pårørende er det ikke en tid man gleder seg til, fortalte Høie. Flere har mistet tilgang til viktige tilbud som gir avlastning og hjelp i hverdagen.

Assisterende helsedirektør Espen Rosturp Nakstad rettet søkelyset mot situasjonen på sykehjem, sykehus og andre helseinstitusjoner der pårørende ikke har hatt mulighet til å komme på besøk. Viktige sykehusavtaler har blitt gjennomført uten at man har hatt en pårørende ved sin side. Det har bidratt til å gjøre en allerede utfordrende situasjon ekstra vanskelig. Pårørende er en uvurderlig ressurs for den som er syk og det er lite som kan erstatte den jobben de gjør. Nakstad skrøt samtidig av tålmodigheten pårørende har vist under korona og villigheten til å overholde regler og anbefalinger.

Les mer - Pårørende - den sterke støtten

Faglig og variert innhold

I løpet av konferansen var det foredrag fra både pårørende, helsepersonell og forskere som belyste ulike sider av pårørendesaken. Det var blant annet en far og datter som fortalte sin historie om hvordan det er å være pårørende for hverandre. Det var innlegg fra flere forskere om temaer som å være etterlatt og om samarbeid mellom helsepersonell og pårørende. Hypokonderlegen Ingvar Wilhelmsen hadde også et engasjert foredrag der han kom inn på hvor viktig det er at pårørende ikke glemmer seg selv.

- Pårørende må støttes og anerkjennes i sine roller, sa moren til et barn med funksjonsnedsettelse fra scenen.

Dette var et budskap som ble gjentatt og understreket av flere av gjestene og foredragsholderne, og er et budskap vi ønsker å stille oss bak.

Pårørendestrategi

- Pårørendestrategien kommer før jul, lovet Bent Høie under konferansen.

Den nye pårørendestrategien vil være en del av den nye handlingsplanen. Høie uttrykte at for mange pårørende er det viktigste at den de er pårørende for får god behandling. Samtidig er det flere som har uttrykt et ønske om å bli møtt med større grad av empati og respekt, og å enklere kunne bevege seg mellom ulike tjenester og hjelpetilbud. Høie anerkjente også de pårørendes innsats og rolle og understreket behovet for å gi støtte til hele familien.   

- Vi jobber for at dere skal ha egne og gode liv.

Les mer  - Din sykdom rammer meg også!

Arbeidet videre

Vi i NORILCO vil følge med på det videre arbeidet med pårørendestrategien og tar med oss innsikten fra konferansen i møte med de pårørende i vår forening. Vi ønsker at tilbudet i NORILCO også skal imøtekomme de pårørendes behov. Konferansen har gitt oss innsikt og inspirasjon i dette arbeidet.   

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni
21. september - 24. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.