Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Seksualitet og livskvalitet hører sammen

NORILCO-mappe på et skrivebord foran mennesker som prater i bakgrunnen

Seksualitet og samliv må snakkes om selv om bildet av kroppen ikke matcher bildet i hodet. Råd og veiledning er viktige ressurser

Vi i NORILCO vil arbeide for at helsepersonell snakker mer med sine pasienter og deres partnere om seksualitet og samliv etter operasjoner og behandling. Å bryte ned tabuer og fordommer er fortsatt viktig arbeid. Seksuell helse er en naturlig del av menneskets helse og bør ivaretas i møte med helsevesenet. Tilbakemeldinger fra, og undersøkelser blant brukere og helsepersonell, vitner om både manglende bevissthet og kunnskap om seksuell helse som en helsefremmende ressurs. Seksualitet blir sett på som privat, så det prates ikke nok om det ved sykdom og funksjonsendringer. Helsepersonell vegrer seg ofte for å snakke om seksualitet rundt personer med funksjonsnedsettelse eller funksjonsendring. 

 

  • NORILCO mener at personer som skal få anlagt stomi bør ha rett på en samtale om seksualitet og samliv. Vi mener at dette kan være med å påvirke hverdagen og livskvaliteten til personer som er stomioperert. 
  • NORILCO ønsker at Helsedirektoratet utarbeider en veileder for oppfølging av stomipasienter. Denne veilederen bør inneholde en minimumsstandard for oppfølging av stomiopererte. 
  • NORILCO mener at det i dag er altfor store uønskede variasjoner når det gjelder hvilke sykehus som gir stomiopererte oppfølging og ikke. Hvor du bor og hvilket sykehus du behandles på skal ikke avgjøre om du får oppfølging. 

  

For å kunne ivareta nærheten og intimiteten når de fysiske forutsetningene er endret, vil råd og veiledning være en viktig ressurs for parforholdet. Det er mange som bekymrer seg for seksualitet og samliv etter operasjonen og behandlingen. I møte med helsepersonell blir seksualiteten ofte glemt, partneren glemt, og ekteskap og forhold blir overlatt til om den enkelte takler situasjonen sin eller ikke. Man sitter igjen med spørsmål omkring kroppen sin og om samlivet vil oppleves som før inngrepet. Mange ubesvarte spørsmål oppstår i familier, forhold og ekteskap. Stomiopererte bekymrer seg for lukt, lyd, samliv, seksualitet og datinglivet. En undersøkelse av stomiopererte gjengitt av tidsskriftet Sykepleien oppga 98 prosent at informasjon om sexlivet burde være obligatorisk i den prepoperative samtalen. Men bare 42 prosent hadde hatt en slik samtale. 

 

Kroppslig endringer kan føre til et knust selvbilde. Det er viktig at helsepersonell tør å snakke med stomiopererte om seksualitet og samliv, også når bildet av kroppen ikke matcher bildet i hodet. 

NORILCO har valgt å sette seksualitet og samliv på dagsorden på verdens stomidag fordi seksualiteten er noe du har med deg livet ut uansett kropp. 

 

#verdensstomidag #seksualitetogsamliv #åpenhet #mageogtarm

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.