Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Stomiopererte i Ukraina

Voksnehender og barnehender som sammen holder en hvit fredsdue. Tekst er ulike Vippsnumre for Ukraina

På bildet finner du Vipps-nummer til de norske organisasjonene som driver bistand til befolkningen i Ukraina nå, og som er godkjent av Innsamlingskontrollen.

For 14 dager siden sendte vår søsterorganisasjon i Danmark en stor container med innsamlet medisinsk utstyr til Ukraina.  Lasten ankom Odessa 23. februar, dagen før krigen brøt ut

I en samlet korrespondanse mellom våre europeiske søsterorganisasjoner fikk vi raskt tilbakemeldinger fra takknemlige mottakere som også uttrykte bekymringer for fremtiden. Deretter har det vært stille, og vi har ikke lykkes med å oppnå kontakt med Odessa.

COPA-foreningen i Danmark er blant flere land som jevnlig sender medisinsk forbruksmateriell etter tillatelse fra myndighetene, noe vi i Norge dessverre ikke har mulighet til på grunn av blåreseptordningen der medisinsk utstyr og stomimateriell er knyttet opp mot den individuelle brukeren. Private initiativ til å samle inn og sende medisinsk utstyr til Ukraina på samme måte som Danmark og andre land kan gjøre, er det dessverre ikke rom for på det nåværende tidspunkt. Det anbefales ikke at de som eventuelt har litt ekstra utstyr hjemme, sender dette fra seg i en vanlig hjelpesending, da det ikke finnes garanti for at utstyret når noen som trenger det i Ukraina for øyeblikket.

 

Utfordrende dager

Antallet stomiopererte i et krigsherjet Ukraina som de senere årene har kjempet mot Russland, COVID-19 og korrupsjon, er 45 000. Stort sett alle som bruker stomiutstyr får dette gjennom humanitær bistand fra USA, Canada, Tyskland, og Danmark.

Flere tusen kilometer skiller danske medlemmer av stomiforeningen COPA og ukrainske stomister fra alle samfunnslag i millionbyen Odessa, og de danske hjelpesendingene mottas med stor takknemlighet. Å leve et verdig liv som stomioperert i Ukraina har ikke vært lett. Skamfølelsen og hemmeligholdet er fortsatt stor, og utvalget av utstyret som tilbys er lite og dyrt for den jevne ukrainer.

Apotekene har et mangelfullt utvalg av medisinsk forbruksmateriell for stomi og de er svært dyre sammenlignet med inntekt og pensjon eller trygd. De aller fleste har ikke råd til å kjøpe stomiutstyret sitt selv, og de som mottar gratis materiell er bare noen svært få. Pasientene kan ofte også ha brokk, sår og lekkasje rundt stomien, men det er nesten ingen utdannede stomisykepleiere eller annet helsepersonell med kunnskap om stomi som kan hjelpe dem.

Det ukrainske helsevesenet var i den senere tid i en langsom endringsprosess i riktig retning. I løpet av de siste to årene lovfestet staten blant annet at stomiposer er livsviktige hjelpemidler og bør bevilges gratis av de lokale myndighetene. Stomipasienten måtte søke ved sin kommune, og de hardest økonomisk rammede pasientene skulle tilbys å kunne hente gratis stomiposer på enkelte apotek i nærheten av bostedet sitt.

 

Mangeårige bistand til Ukraina

Til tross for de forsiktige endringene i Ukraina har virkeligheten dessverre vært en annen, da de fleste fikk avslag på søknadene sine og mange heller ikke hadde råd til å kjøpe stomiutstyret de trenger. På toppen av dette hadde ikke apotekene stomiposene på lager. Det var i tillegg variabel kvalitet på apotekenes poser, da mange er uten kullfilter. Mangelen på filter har gjort det vanskelig å bruke stomiposene ute i arbeidsmarkedet eller ved besøk av venner og familie.

Derfor har blant andre danske COPA vært en sterk bidragsyter til stomiopererte i Ukraina. De har samarbeidet med og hjulpet stomiforeningen Odessa-ILCO med omtrent 414 medlemmer, i 20 år. COPA har jevnlig samlet inn overskuddsprodukter av medisinsk forbruksmateriell som ulike typer poser, plater, pasta og krem.  For det meste er det produkter som har overskredet siste salgsdato, men som likevel kan brukes. Da det medisinske utstyret ankom, ble det sortert av foreningens ildsjeler. Hvert medlem kunne hente en månedlig kvote med utstyr.

Mot en liten medlemskontingent har medlemmene hatt mulighet til å motta hjelpemidler for stomi og gode stomiråd fra frivillige likepersoner i foreningen i Odessa.

 

Hvordan kan vi bidra?

Våre søsterorganisasjoner har sammen med NORILCO i lys av krigen mellom Ukraina og Russland utvekslet bekymringer og forslag til hvordan vi alle kan bidra med medisinsk utstyr etter hvert som krigen trekker ut. Vi ser at det vil bli vanskelig for oss å sende noe inn i Ukraina.

På Nordisk møte, som etter planen avholdes på Island 18-20. mars, forventer vi at et samarbeid om bistand av stomimateriell blir et aktuelt tema å enes om.

Vi i NORILCO skulle gjerne ha bistått med stomiutstyr i Ukraina, men foreløpig er vi helt maktesløse. Derfor er vi er dypt takknemlige for kompetente og engasjerte bistandsorganisasjoner som tar ansvaret. Vi oppfordrer alle til å bidra der de kan. På illustrasjonsbildet finner du Vipps-nummer til de norske organisasjonene som driver bistand til befolkningen i Ukraina nå, og som er godkjent av Innsamlingskontrollen.

  • Astomia-Ukraina, etablert i 2013, er en felles ukrainsk pasientforening for stomiopererte. Foreningen består av mange små og større foreninger, de tre største ligger i Kiev, Odessa og Lviv. Organisasjonene mottar bistand fra henholdsvis Danmark, Tyskland og Canada. Foreningen i Odessa ga hjelp til stomiarbeidere i de såkalte folkerepublikkene i Donetsk- og Luhansk-regionene, men forbindelsen med de krigsherjede områdene ble brutt i 2014.
  • astom.kiev.ua er en ukrainsk nettside for stomipasienter der de kan få gode råd om stomipleie, valg av riktig utstyr, og få kontakt med lokale stomiforeninger.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.