Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Stomisykepleiernes fagkonferanse

To glade damer på Sis-konferanse i et stort rom og mennesker i bakgrunnen

– Vi må snakke masse om det, siden det er så få som vet noe om det, sa Sigrid Bonde Tusvik entusiastisk

Stomisykepleiernes egen fagkonferanse er årets faglige høydepunkt for de som jobber med og er opptatt av god livskvalitet og mestring for personer med stomi. Aldri før har det vært flere deltakere på konferansen – og det kan bety at det er økt interesse for fagfeltet.

Anal inkontinens

Stomi beskrives ofte som tabubelagt, og det er virkelig også anal inkontinens. Kirurg Ylva Salen dro i gang konferansen med et foredrag om anal inkontinens. – Dette er et er et skjult problem i befolkningen og det er svært få som snakker om det, sa hun fra scenen. Salen forklarte at analinkontinens er ufrivillig lekkasje av luft og avføring, og at det kan oppstå av flere årsaker. Det kan være analsfinter- og nerveskader, og det er ofte skader kvinner får etter fødsler. Andre årsaker kan være redusert kapasitet i rektum, forandret avføringskonsistens eller bekkebunnsdysfunksjon.

- 1-3 % av vaginale fødsler får alvorlige sfinterskader, og en tredjedel av de som får skade får vedvarende plager med inkontinens. Symptomene kan komme mange år etter skaden har skjedd, og det kan skyldes nerveskader eller at muskulaturen blir dårligere med alderen, forklarte kirurgen.

Det finnes flere kirurgiske teknikker som man kan gjøre for å forbedre anatomien for å hindre anal inkontinens – og for noen kan kolostomi bli en god løsning. 

- Ylva Salin er en analgudinne, fulgte komiker Sigrid Bonde Tusvik opp i et humoristisk innlegg. Tusvik slet selv med analinkontinens etter en vanskelig fødsel. Hun fortalte om pinlige episoder med stor selvironi til stor latter fra hele salen – og med sin åpenhet ønsker hun å bidra til å gjøre temaet mindre tabubelagt. Tusvik tar også opp problematikken i eget show og i podcasten Tusvik og Tønne.  – Vi må snakke masse om det, siden det er så få vet noe om det. Vi må spre ordet, sa Sigrid til applaus fra salen.

«Extra lilla rörelsen»

På NORILCOs storsamling i sommer var et av høydepunktene et foredrag med svenske Leila Söderholm. Flere av våre distriktsavdelinger har også hatt besøk av Söderholm. Hun er en svensk treningsguru og foredragsholder som har hatt kreft og stomi to ganger. Hun er et fyrverkeri og gav forsamlingen mange gode tips om hvordan man kan bli mer aktive i hverdagen. Et av hennes budskap var at den «extra lilla rörelsen» har mye å si for helsen.

Leila Söderholm, treningsguru og fyrverkeri
Faglig innhold og workshop

For stomisykepleierene var det også anledning til å fordype seg i en flere temaer i fem forskjellige workshoper ledet av erfarne stomisykepleiere. Blant annet utfordrende stomier og bandasjering av disse, stomimarkering og utskrivningssamtale, pyoderma gangrenosum, komplikasjoner ved gastrostomi samt fistler og bandasjering.

I løpet av samlingen var det flere faglige foredrag som oppdaterte stomisykepleierne på ny forskning. Blant annet så la Silje Krabbe frem resultatene fra sin forskning som baserer seg på intervju med unge voksne om deres erfaringer med å leve med stomi.
Les Krabbes fagartikkel hos sykepleien.no.

Generalforsamling

SiS er en faggruppe i Norges Sykepleierforbund og forkortelsen SiS står for sykepleiere i stomiomsorg. SiS drives som en forening og det meste av arbeidet drives på frivillig basis. Blant medlemmene velges det et styre for foreningen på generalforsamlingen som arrangeres samtidig som fagkonferansen. Astrid Austrheim har hatt ledervervet i en årrekke og ønsket å gi stafettpinnen videre denne gangen. Generalforsamlingen valgte å gi tillitten til Harriet Olsen, som ble valgt som ny leder for neste periode. Harriet jobber på Orkdal Sykehus.

- Vi har de siste årene hatt et svært godt samarbeid med SiS. Astrid har lagt ned en enorm innsats for stomisykepleierne og vært en pådriver for at personer med stomi skal få en enda bedre oppfølging av den offentlige helsetjenesten, sier daglig leder i NORILCO, Simen Brændhaugen.
Han løfter frem at Astrid har et stor hjerte for barn med stomi og at hun er svært engasjert i at enkelte sykehus må styre sitt arbeid for stomiopererte for å utjevne geografiske forskjeller.
- NORILCO takker Astrid for arbeidet hun har lagt ned, og jeg er sikker på at selv om hun ikke er leder lenger, så fortsetter engasjementet. SiS har fått ny leder og jeg vet at Harriet kjenner godt til NORILCOs arbeid i Trøndelag, og vi ser frem til å bli bedre kjent med henne og fortsette det nyttige samarbeidet med SiS, avslutter Brændhaugen.

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.