Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tarmscreening til alle, men bare for de som bor nær sykehusene eller er velbemidlede?

Sykepleier klargjør medisinsk utstyr for koloskopiundersøkelse foran en digital monitor

NORILCO frykter at regelverket for egenbetaling vil skape skjevheter der mottakere av tilbudet velger å ikke delta i tarmscreeningprogrammet. Foto: Shutterstock.

Hva vil det si for din deltakelse i tarmscreeningprogrammet hvis du må dekke reise og opphold selv?

Det er planlagt massiv tarmscreening av den norske befolkningen i årene som kommer. I 2019 bestemte helsemyndighetene at det skulle bygges opp et nasjonalt tarmscreeningtilbud for alle landets 55-åringer. I 2021 skal dette tilbudet stå klart så sant Norge ikke rammes av en pandemitopp. Likevel er det noen utfordringer med regelverket for egenbetaling. Vi i NORILCO klarer ikke å la være å undre oss over om tarmscreeningstilbudet er for alle når deltakerne blir nødt til å betale reise og opphold av egen lomme.

Norge på verdenstoppen

NORILCO ønsker screeningtilbudet varmt velkommen og håper at det kan være med å redde mange liv i årene som kommer. Norge er i verdenstoppen når det gjelder tarmkreft og tallene over diagnostikk og tarmkreft er betraktelig mer positive dersom man oppdager kreften tidlig. Det kan være livreddende å oppdage kreften på et tidlig stadium hvor den kan behandles. Det kan til og med gi gode prognoser når behandling kommer igang tidlig.

Pasient eller deltaker?

Den alvorlige situasjonen tatt i betraktning gjør NORILCO bekymret for at egenbetaling for reise og opphold kan påvirke valget om å delta i tarmscreeningsprogrammet. Tarmscreeningen gjennomføres i dag ved en avføringsprøve først. Hvis det blir avdekket blod i avføringsprøven blir pasienten henvist til koloskopiundersøkelse. Det er greit. Så langt ingen forskjellsbehandling mellom pasienter som bor i nord, sør, øst eller vest. Pasientrettighetene dekker kostnadene ved henvisning til koloskopiundersøkelse etter funn i avføringsprøve. Da blir man regnet for pasient å være. Når koloskopikapasiteten er bygget opp tilstrekkelig er det planlagt at tarmscreeningsmetoden kun består av koloskopiundersøkelsen, uten avføringsprøve først. Idét en person blir invitert til en koloskopiundersøkelse av tarmscreeningsprogrammet blir han eller hun definert som deltaker. Deltakere i tarmscreeningsprogrammet blir nødt til å dekke reise- og oppholdsutgifter av egen lomme.

Ufordringer for deltakelse

NORILCO mener regelverket er problematisk fordi det vil føre til skjevheter i deltakelsen i tarmscreeningsprogrammet. Vi frykter at regelverket vil skape skjevheter som følge av at mange har lang reisevei til sykehusene og derfor velger å ikke delta. Det er naturlig å tenke seg at de som bor langt unna sykehusene vil la være å delta i tarmscreeningsprgrammet hvis de må dekke utgiftene selv. Regelverket rammer spesielt de som bor i den nordlige delen av landet og sokner til Helse-Nord. Mange av de med kortere reisevei, slik som deltakere ved Helse- Sørøst, vil trolig ikke ha de samme utfordringene. Tarmscreeningsprogrammet er basert på frivillighet og NORILCO tror at denne grunntanken vil forsvinne dersom noen står overfor  høye regninger for reise og opphold som følge av deltakelsen i programmet.

Hva vil det si for deg hvis du må dekke reise og opphold ved tarmscreening selv? Send gjerne en e-post til post@norilco.no. Merk emnefeltet med «tarmscreening».

 

Ønsker du å vite mer om programmet for tarmscreening? På denne siden til Kreftregisteret finner du informasjon om tarmkreft, invitasjon til programmet, forebygging av tarmkreft og forskning: www.tarmscreening.no

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.