Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tre spørsmål om korona

Sykepleier med reagensrør inneholdende blodprøve for corona-viruset

Vi kjenner nå alle sammen på Korona-virusets ringvirkninger, men vi bør likevel puste rolig fremover og være medmennesker

Den nåværende situasjonen med korona-pandemien krever av oss alle at vi er lojale mot rådene som kommer fra norske helsemyndigheter for å forhindre ytterligere smitte gjennom adferd i det offentlige rom. De valgene vi som enkeltpersoner tar er avgjørende for hvor mange av oss som blir smittet og hvor lenge vi må gjennomføre disse ekstraordinære tiltakene i en annerledes hverdag. Vi har stor forståelse for at mennesker søker informasjon relatert til egen sykdom eller diagnose. Dessverre er vi i administrasjonen ikke kvalifiserte til å besvare slike medisinske spørsmål. Derfor har vi istedet lenket til andre nettsider der informasjonen er korrekt og oppdateres kontinuerlig.

Er jeg mer utsatt enn andre?

Hvor utsatt den enkelte i vår målgruppe er varierer og må til enhver tid vurderes i samråd med lege. Vi oppfordrer alle til å følge Folkehelseinstituttets råd om særskilt god håndhygiene og vanlige forholdsregler for nødvendig hygiene ved blant annet utstyr brukt til kateterisering og irrigasjon. Inntil videre kommer vi veldig langt med sunn fornuft, rene flater, og såpe og vann frem til vi får ny informasjon. Vi vasker hendene ofte, bidrar ikke til folkeklynger, og holder god avstand til andre mennesker når vi møter de, og beskytter risikogruppene ved ikke å oppsøke dem.

Å ha en eller flere stomier innebærer ikke nødvendigvis å være mer utsatt for koronasmitte enn andre dersom ikke alder, tilleggsdiagnoser eller underliggende sykdommer betyr at man faller innenfor en risikogruppe. Inntil vi får mer informasjon om dette må den enkelte få svar på sine spørsmål fra helsepersonell. Det er forståelig nok ventetid på de fleste legevakter og telefontjenester, men alle har rett til nødvendig helsehjelp.

Les mer - Risikogrupper for koronaviruset

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) har undersøkt hvordan pasienter med mage-tarmsykdommer skal forholde seg til koronaviruset og om det må tas noen forholdsregler, og konkluderer med at ingen mage- eller tarmpasienter uavhengig av diagnose trenger å ta andre forholdsregler enn de generelle anbefalingene fra FHI.

Les mer - Koronaviruset og mage- og tarmsykdommer

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har laget en egen side med aktuell koronainformasjon

Hvem kan vi snakke med?

Alle kreftpasienter er en del av risikogruppen, med mindre din lege eller behandlingssted opplyser om noe annet. Kreftforeningen har gjort informasjon og råd lett tilgjengelig for deg som har kreft, har hatt kreft eller er pårørende. De er tilgjengelige for å snakke med deg og hjelpe deg med alle spørsmål om kreft og korona.

Les mer - Korona og kreft

Om du har medisinske spørsmål knyttet til sykdom eller stomi, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakten: 116 117.
Søk også opp den kommunale koronatelefonen der du er om du har spørsmål om koronaviruset, eller FHIs informasjonstelefon for publikum: 815 55 015.
Unngå alternative råd funnet på internett og hold deg oppdatert hos fhi.no og helsenorge.no der du til enhver tid finner kvalitetssikrede råd selv om morgendagen kan bringe annet enn idag. Ta fornuftige forholdsregler og unngå unødvendige bekymringer. Hold deg oppdatert på din kommunes nettside om hvilke retningslinjer, tiltak og påbud som gjelder der du bor eller dit du skal reise. Med lokale smitteutbrudd kan denne informasjonen endre seg raskt.

Ønsker du å skrave uformelt med noen som er i samme situasjon som deg, kan du søke opp våre Facebook-grupper uten å være medlem hos oss.

Les mer - Private Facebookgrupper

Det er mange som nå kan føle seg alene. Mye av det sosiale livet til noen av våre medlemmer er nettopp gjennom aktivitetene i NORILCO som nå er avlyst på ubestemt tid. Det anbefales at de som har mulighet, kontakter hverandre for å høre om hvordan det går og slå av en prat. Vi har også en likepersonstjeneste som kan benyttes uten å være medlem. Disse kan du kontakte alle hverdager mellom kl. 10.00 - 22.00. Likepersonene har taushetsplikt og har gjennomgått opplæring og faglig veiledning. Vi har likepersoner av begge kjønn, i alle aldre, med ulike diagnoser og operasjonstyper. De kan ikke svare på medisinske spørsmål, men de har gått veien før deg og kan gi deg mange gode råd og forslag som kan gjøre hverdagen din bedre. Det er også godt å bare kunne snakke med noen.

Les mer - Likepersonstjenesten

Helsedirektoratet får hjelp av relevante organisasjoner, og Norske Kvinners Sanitetsforening og Nasjonalforeningen for folkehelsen har etablert en egen telefonlinje og besvarer henvendelser fra befolkningen. Telefonlinjen har fått navnet Frivillighetens koronalinje, og ringer du 23 12 00 80 kan du få svar på spørsmål eller bare snakke med noen. Tilbudet er åpent hver dag mellom klokken 9.00 og 15.00. De frivillige har fått felles opplæring og informasjon for å betjene linjen.

Les mer - Frivillige avlaster Helsedirektoratet

Går vi tomme for medisinsk utstyr?

Det er nok medisinsk forbuksmateriell hos både bandasjist og apotek, og det er god tilgang på varer fra leverandør. På apotek og hos bandasjister kan man ta ut stomiutstyr for inntil 100 dagers bruk. Vi i NORILCO oppfordrer våre medlemmer til å hente ut medisinsk forbruksmateriell som normalt, og fraråder på det sterkeste å hamstre. Da blir det nok utstyr til alle. Det er per idag fortsatt ingen leveringsproblemer av stomiutstyr. Det er heller ikke noe som tilsier at slike problemer vil oppstå så lenge den enkelte handler solidarisk.
Bandasjister og leverandører har medisinsk forbruksmateriell på lager, og HELFO oppfordrer bandasjister og apotek til ikke å utlevere mer utstyr enn du normalt bruker. Vi vil ikke oppleve utfordringer med medisinsk forbruksmateriell så lenge vi unngår hamstring.

Takk for at akkurat du er sammen med oss og gjør ditt beste for fellesskapet i denne nasjonale dugnaden.
Oppdatert 08. februar 2021.

Folkehelseinstituttets informasjonstelefon for publikum: 815 55 015.
Frivillighetens koronalinje: 23 12 00 80
Legevakten: 116 117.
NORILCOs likepersontjeneste: Ring 02 013 eller 24 02 22 24, og tast deretter 2
Kreftforeningen: 21 49 49 21

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

20. mai - 22. mai
10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.