Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Ublidt budsjettforlik for stomiopererte

Mandag kveld, 23. november ble budsjettforliket lagt fram på en pressekonferanse på Stortinget.
Forliket mellom regjeringspartiene Høyre og FrP og støttepartiene KrF og Venstre resulterte ikke positivt for stomiopererte.

I budsjettforliket for 2016 godtok støttepartiene KrF og Venstre regjeringens første forslag om å fjerne barriere- og hudfilmkluter fra blåresept, både på pris- og produktlistene for stomi og inkontinens. For stomilisten utgjorde dette om lag en utgiftspost på ca 1,9 millioner i 2014, og et beløp på nærmere 30 millioner på inkontinenslisten. I tillegg godtok støttepartiene tilleggsforslaget om å fjerne posetrekk og posedeodoranter fra pris- og produktlistene for stomi, poster som i 2014 utgjorde en statlig kostnad på 8,5 millioner kroner. Dette betyr at de som har behov for disse produktene fra og med 1. januar 2016 må betale ifra egen lomme.

 

I forliket er det også enighet om at ytterligere 27 millioner skal kuttes og spares inn fra medisinsk forbruksmateriell. -Det er ennå ikke lagt fram hvilke spesifikke poster dette vil gå utover, men vi føler at stomiopererte har tatt et stort nok tap, sier daglig leder i NORILCO, Simen Brændhaugen.

 

Det er å anse som et statlig overgrep over personer som er svært utsatte og sårbare, og det er ingen tvil om at dette kun vil bidra til å øke behandlingskostnadene for helse-Norge. Vi håper at helse- og omsorgskomiteen, som er en siste mulighet til å få reversert endringene, finner andre løsninger for innsparingene, sier Brændhaugen.

 

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har begge i sine alternative budsjett for 2016 gjeninnført eller bevilget midler til å bevare de gjeldende produktene på blåresept, i tillegg til at Sosialistisk Venstreparti vil dekke inn de foreslåtte kuttene via andre poster i helsebudsjettet. Torsdag starter forhandlingene internt i helse- og omsorgskomiteen, og komiteen legger fram sin innstilling innen 7. desember. Helsebudsjettet skal vedtas i Stortinget 14. desember.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.