Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Ut på tur med stomi?

Det nærmer seg ferietid med raske skritt, og gode forberedelser er alfa og omega for en uproblematisk reise

Å reise på ferie eller å oppholde seg i utlandet over lengre tid er blitt vanlig. For noen innebærer dette å planlegge litt mer i forkant for oppholdet, med tanke på pakking av kofferten. Planleggingen starter gjerne før bestilling av billetten når man begynner å tenke på hvor mye og hva man kan ta med på turen, enten i kofferten eller som håndbagasje. I tillegg er du også pliktig til å ha reiseforsikringen på plass.

Planlegging er viktig

Bestill billett i god tid. Ved flyreise, gi beskjed allerede ved bestilling at du har behov for ekstra håndbagasje. Dette registreres på billetten din.

For at flyselskapene best skal kunne hjelpe deg når du skal ut og reise med fly, er det viktig at du gir mest mulig relevant informasjon om dine behov i god tid.
På flyreiser varierer det hvor mye bagasje og hvor mange kolli du kan ta med deg. Noen flyselskap tillater ekstra håndbagasje så lenge denne er merket med «medisinsk utstyr» og inneholder kun dette, men henvend deg direkte til flyselskapet du skal reise med for mer informasjon om hva som gjelder hos dem.

Avinor tilbyr assistanse

Noen kvier seg litt for sikkerhetskontrollen på flyplassene, andre tar det helt med ro. Enklest blir det om du får muligheten til å si fra på forhånd at du har en pose på magen. Avinor tilbyr assistanse til funksjonshemmede og bevegelseshemmede som reiser med fly fra eller til sine flyplasser, og stomiopererte som skal gjennom sikkerhetskontrollen kan også bestille assistanse ved avgang.

Les også: Trygg på flyplassen

Forholdsregler

Tenk alltid gjennom hvordan du kan helgardere deg mot eventuelle forsinkelser og situasjoner uten et toalett like i nærheten. Det kan være nyttig å bruke en tømbar pose som kan tømmes i en sort avfallspose om en nødsituasjon oppstår, som senere kan kastes der den skal.  Det kan være lurt å bytte pose kvelden før avreisedagen, slik at du vet at posen sitter som den skal.

Hvis du planlegger en utenlandsreise kan det være klokt å ta med væskeerstatning og antidiarémiddel i tilfelle du skulle få "reisemage". Disse kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Skal du oppholde deg utenlands over lengre tid, kan det være nyttig å undersøke om du på forhånd kan sende stomibandasjer til hotellet/reisemålet og hvis ja, sjekke innen avreise at materialet er kommet frem. Ved lange opphold handler det om å ha med seg nok forsyninger av medisinsk utstyr som kan være dyrt å få tak i uten resept i et annet land.

disse sidene har vi samlet mer informasjon som du kan lese slik at du kan planlegge og nyte flyreiser, bilturer, og lengre opphold hjemmefra så enkelt og bekymringsløst som mulig.

Les også: For sikkerhets skyld

Hjelpemidler

Nye medlemmer av NORILCO mottar en ferdigutskrevet medisinsk attest på 6 språk angående håndbagasje som kan tas med til fastlege for signering, et stomikort med engelsk tekst rettet mot helsepersonell og politi som forklarer hvilken stomitype/reservoar du har og hva slags utstyr du trenger. Kortet fylles inn med personlige opplysninger og navn på utstyret som brukes.
NORILCO Ostomy card/WC-kort kan vises frem i sikkerhetskontrollen og forklarer at personen har en stomi.
Om du som medlem av ulike grunner ikke har noe av dette, kan det enkelt bestilles her.

Efaringsutveksling

Mange av våre likepersoner kan også hjelpe deg med nyttige råd og informasjon utfra egen reiseerfaring.

Er det andre reiserelaterte spørsmål du ønsker svar på, råder vi deg til å søke opp din lokale bandasjist, stomisykepleier, reiseselskapene direkte, og lese mer på flypassasjer.no

Les mer om særskilte behov ved flyreiser på Luftfartstilsynet sin nettside.
Har du behov for assistanse, kan du få hjelp fra Avinor

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.