Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Vardesentrene – En viktig møteplass

Portrettbilde av mørkhåret kvinne i blå genser i et steinlandskap

Else Lindvig, tidligere leder av NORILCO Nordland har hatt god nytte av samarbeidet med Vardesenteret i Bodø.

NORILCO har et spennende prosjekt planlagt i samarbeid med Vardesentrene og Kreftforeningen. Vardesentrene er friarealer for kreftpasienter og deres pårørende

Prosjektet går ut på å arrangere fagdager på de ulike Vardesentrene når vi har fått en mer normalisert tid etter koronapandemien.

Da det første Vardesenteret ble opprettet i Oslo for 10 år siden, var ønsket å skape et tilbud for kreftpasienter gjennom et samarbeid mellom frivillige organisasjoner og helsetjenesten. I dag er Vardesentrene en møteplass for kreftrammede og pårørende der man kan få både sosialt og faglig påfyll. 

- For meg har det vært en viktig møteplass, hvor jeg kan treffe andre som har opplevd kreft. Ikke minst et sted å møte gjester og pårørende, og føle at det gir mening å være likeperson, sier Else Lindvig, tidligere styreleder i NORILCO Nordland. 

Da Vardesenteret i Bodø skulle etableres ble Lindvig kontaktet med tilbud om å samarbeide om opprettelsen av senteret.  

- De ønsket et samarbeid med pasientorganisasjonene. Vi sa selvfølgelig ja til det og siden da har NORILCO Nordland vært med sammen med Vardesenteret, forklarer Lindvig.  

En veiviser til veien videre 

I dag finnes det syv Vardesentre i de største byene i Norge. Eli Jorun Syvrud er senterkoordinator i Oslo og forteller at Vardesenteret er et lavterskeltilbud der man kan komme for en kopp kaffe og en samtale, eller bli med på mer organiserte aktiviteter som foredrag, kurs, samtalegrupper og trening. Det er fokus på aktiviteter som fremmer mestring, rehabilitering og livskvalitet. Det avholdes kurs og foredrag innen blant annet ernæring, veien videre og andre aktuelle temaer. Men mest alt er Vardesenteret et sted for å møtes.  

- For mange er det frigjørende å få møte noen som selv har hatt kreft. Det bidrar til at man føler at man kan senke skuldrene, forteller Syvrud.  

Vardesentrene er et lavterskeltilbud og en møteplass for kreftpasienter, forteller Eli Jorun Syvrud.

På Vardesenteret ivaretas man av engasjerte frivillige, likepersoner og dyktig personell.  

- Vi er mange ører som kan høre når folk forteller sin historie, også flere ganger.  Ofte er det noe man har behov for. 

Kreftforeningen har ansvaret for Likepersonstjenesten på Vardesenterne og gir god opplæring og kursing av frivillige. Mange pasientorganisasjoner er med på dette samarbeidet. Lindvig forteller at for dem har Vardesenteret vært en viktig arena for likepersonsamtaler.  Vardesentrene er tilknyttet sykehusene, som gjør at man kan komme innom både før og etter en avtale på sykehuset hvis man ønsker det.  

 

"

- Det spesielle for oss er at vi er tilstede i sykehuset kanskje akkurat når du får beskjed, før du skal hjem. Vi kan være en bro eller en veiviser videre til alle de ulike tilbudene som finnes.

"

Et viktig samarbeid 

For NORILCO Nordland har samarbeidet med Vardesenteret betydd mye.  

- Vi har brukt Vardesenteret mye. Vi har fått låne vardesenteret til styremøter, vi har hatt kurs der og vi har hatt et par medlemsmøter for Bodø-regionen. Det har vært viktig for organisasjonen NORILCO å ha mulighet til å låne lokalene der gratis, sier Lindvig.  Hun forteller at tilbakemeldinger fra medlemmer har utelukkende vært positive.
  

- De som har vært der sier at det er veldig godt å komme dit. Du trenger ikke å prate. Du kan komme inn og lese avisen, så kan du være med på aktiviteter hvis du ønsker det, men det er ikke noe press i forhold til å være med. Det er en plass hvor du kan puste ut. 

  

NORILCO har et spennende prosjekt planlagt i samarbeid med Vardesentrene og Kreftforeningen. Prosjektet går ut på å arrangere fagdager på de ulike Vardesentrene. Fagdagene vil ha temaer som er relevante uavhengig av om man har hatt kreft eller ikke. NORILCO håper fagdagene vil gjøre flere klar over tilbudet og hvordan Vardesenteret kan være en arena for medlemsaktivitet. Fagdagene vil settes i gang når det er mer normale tider etter koronapandemien, og det gleder vi oss til.  

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

20. mai - 22. mai
10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.