Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Verdens stomidag: Seksualitet og livskvalitet hører sammen

Nakne føtter titter frem under en dyne i en seng med hvitt sengetøy

Personer med funksjonsendringer er i aller høyeste grad seksuelle. Holdningene i samfunnet viser at det dessverre fortsatt er en lang vei å gå

Seksualitet en menneskerett

I regjeringens strategi for seksuell helse «Snakk om det!» (2017–2022) anerkjennes det at å ivareta god seksuell helse er en del av menneskerettighetene. Det gir økt livskvalitet og virker forebyggende. Vanlige følgetilstander ved flere sykdommer og tilstander er vanskeligheter som oppleves ved normal, seksuell aktivitet. Både fysiske og psykiske sykdommer og legemidlene som brukes til å behandle dem, kan direkte eller indirekte føre til seksuell uhelse. Likevel er tilbakemeldingen fra flere bruker- og interesseorganisasjoner at dette sjelden snakkes om under oppfølgingen av pasienten.

Det finnes utallige sykdommer og behandlinger som medfører seksuelle utfordringer, men i den pågående diskusjonen om seksuell helse ser det ut til at seksualitet oppfattes som uvesentlig under og etter et behandlingsforløp, selv om det er viktig for både livskvalitet og mental helse. Av ulike grunner underkommuniseres muligheten for seksuelle problemer altfor ofte mellom helsepersonell og pasient, hovedsakelig fordi seksuell helse anses som privat. Konsekvensen blir at man etter hvert må finne hjelp og løsninger på egenhånd.

Les mer - Når underlivet svikter

Manglende informasjon om seksuelle problemer

Seksualitet innebærer så mye mer enn bare samleie etter sykdom eller funksjonsendringer, og skal ikke være verken en luksus eller en bonus. Kjærtegn, trygghet, intimitet, og nærhet er viktig for livskvaliteten, uavhengig av funksjonsform. Studier viser at personer med funksjonsvariasjoner ofte blir sett på som annerledes når det gjelder seksualitet. Mange tror rett og slett at de ikke kan prestere seksuelt, selv om de naturligvis er seksuelle vesener som alle andre, som forskningsleder i SINTEF Stine Hellum Braathen formulerte det overfor Gemini.no 

Les mer -  Funksjonshemmede ekskluderes fra sex – uten grunn

Operasjoner for ulike sykdommer i tarm og buk, og kirurgi for kreft i tarm og urinveier kan påvirke det viktige nervevevet for seksualfunksjon. Problemer med ereksjon og nedsatt følelse i nervevev i erogene soner er dessverre vanlig. Noen ganger fjernes et organ, og ofte kan en funksjonsendring også endre eget kroppsbilde og psykiske sperrer dukker opp. Det man har vært vant til fra før, har endret seg.  
I en dansk undersøkelse blant pasienter med utlagt tarm og urinveier, oppga 98 prosent at informasjon om seksualitet burde være obligatorisk i samtalen med kirurgen før operasjonen, samtidig som bare 42 prosent oppga å ha hatt en slik samtale.
I 2014 gjennomførte Kreftforeningen en brukerundersøkelse om mestring og rehabilitering blant personer som har gjennomgått kreftbehandling der det tydelig kommer frem at seksuallivet påvirkes. Likevel rapporterte mange om manglende informasjon rundt hvilken effekt behandling og senskader kan komme til å ha for nettopp seksualiteten.

Les mer - Snakk om det! Regjeringens strategi for seksuell helse (2017-2022) 

Påvirker partneren

Når sykdom påvirker seksuell helse, påvirkes også en eventuell partner. Ofte er det rett og slett slik at vi ikke finner overskudd til et seksuelt liv under og etter behandling, men det betyr ikke at vi er ferdige med seksuallivet. Vi slutter ikke å være seksuelle vesener med følelser, lyster og ønsker selv om vi gjennomlever en periode der sex ikke er så viktig. Livet med kronisk sykdom, funksjonsnedsettelse og senskader skal også leves gjennom dating, intimitet, og samliv akkurat som når man er frisk. Et seksuelt samliv innebærer mer enn bare seksuell funksjon og samleie. For å kunne ivareta nærheten og intimiteten når de fysiske forutsetningene er endret, vil råd og veiledning være viktige ressurser for parforholdet der også partneren får delta.  Flere bekymrer seg for seksualitet og samliv etter operasjonen og behandlingen, og i møte med helsepersonell blir seksualiteten glemt,  partneren glemt, og ekteskap og forhold blir overlatt til om den enkelte takler situasjonen sin eller ikke.
Man sitter igjen med spørsmål omkring kroppen sin og om samlivet vil oppleves som føret eventuelt inngrep. Mange ubesvarte spørsmål oppstår i familier, forhold og ekteskap. Synes partneren at jeg lukter? Må jeg skjule stomien? Og hva med de som skal date? Når forteller man egentlig om stomi og tarmsykdom til en ny partner? Og hvordan vil vi at partneren skal forholde seg til dette?

Les mer - Den viktige sexpraten

Tema for verdens stomidag 2019

Seksuell helse er en naturlig del av menneskets helse og bør ivaretas i møte med helsevesenet. Tilbakemeldinger fra, og undersøkelser blant brukere og helsepersonell, vitner om både manglende bevissthet og kunnskap om seksuell helse som en helsefremmende ressurs. Seksualitet er privat, så det prates ikke nok om det ved sykdom og funksjonsendringer. Vi i NORILCO vil arbeide for at helsepersonell snakker mer med sine pasienter og deres pårørende om seksualitet og samliv etter operasjoner og behandling. Å bryte ned tabuer og fordommer er fortsatt viktig arbeid.

Når det kommer til seksualitet er vi mennesker ganske like uavhengig av funksjonsendringer, og vi i NORILCO har derfor valgt å sette seksuell helse på dagsordenen på Verdens stomidag den. 6 oktober 2019.

Vi skal snakke om det, og vi har historier å dele. Så følg med!

Ønsker du å bidra, kontakt oss!

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

10. juni - 10. juni
10. juni - 12. juni
8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.