Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Vi markerer Mage- og tarmkreftdagen!

For andre år på rad markerer NORILCO mage- og tarmkreftdagen. Lørdag 12. mars står åpenhet i fokus når foreningens flittige tillitsvalgte tar i et tak for å synliggjøre de tabubelagte kreftformene som rammer magen.

Over hele landet markeres mage- og tarmkreftdagen, og vårt første og største fokus er åpenhet, sider styreleder i NORILCO, Jane Halvorsen.

Siden 2014 har foreningen hatt en økt satsing på mage- og tarmkreft, og en av målsettingene i foreningen er å bidra til opplysning om kreftformene som rammer fordøyelsen. Det er årlig mer enn 6000 nordmenn som rammes av mage- og tarmkreft, likevel får sykdommene svært lite oppmerksomhet.

I følge en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av Kreftforeningen, Oslo Cancer Cluster og Kreftregistret, kommer det fram at nordmenns kunnskap om tarmkreft er svært lav. Tarmkreft er den største kreftformen som rammer både kvinner og menn, og i overkant av 4000 nordmenn rammes hvert eneste år. Mange tilfeller av kreftformen kunne vært unngått ved forebygging.

-Vi vil at nordmenn skal bli mer bevisste risikofaktorene og vite om de er i faresonen for å kunne utvikle tarmkreft. Det har lenge vært tabu å snakke om det som skjer i tarmen, enten det er kreft, andre fordøyelsessykdommer eller fordøyelsesbesvær. Når vi ikke snakker om det er det også færre som får kunnskap om symptomer, om risiko og om forebygging, sier Halvorsen.

Den videre konsekvensen av at det er en stigmatiserende sykdom som få vil snakke om, er at det heller ikke blir prioritert i helsevitenskapen, av helsepolitikerne, og i ytterste konsekvens blir det uinteressant for helsepersonell som jobber med kreft. –Dette er en ond sirkel som vi ønsker å komme ut av, og vi håper at mage- og tarmkreftdagen vil bidra til et kunnskapsløft.

I NORILCO er det våre tillitsvalgte i distriktene som gjør den aller viktigste jobben med synliggjøring og åpenhet, og det er de som når best ut til de som trenger oss mest. -Det gjør meg veldig glad at foreningen har fått anledning til å åpne opp armene for den nye medlemsgrupper, og jeg er stolt av å være i en forening som har så mange frivillige som bidrar til åpenhet både om stomi, reservoar og om mage- og tarmkreft.

-I dag ønsker vi hverandre lykke til med markeringen, jeg har ingen tvil om at årets markering blir virkningsfull og flott, avslutter Halvorsen.

 

For mer informasjon om lokale arrangement, se de ulike distriktsavdelingenes egne infosider under fanen «Avdelinger». 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.