Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Blæresubstitutt - Ny urinblære av et stykke tarm

Hvis blæren må fjernes på grunn av sykdom, lages en beholder (reservoar) av tynn eller tykktarmen som syes på det gjenværende urinrør ovenfor lukkemuskelen.

Med reservoarteknikken kom muligheten til å lage urinblæreerstatning. Pasientene kan da lære å tisse på vanlig måte ved å bruke bukpress. «Nyblæren» har ingen egenkontraksjon. De aller fleste ca. 80–90 % oppnår god kontroll med blæretømningen på dagtid men må tåle varierende grad av lekkasje på nattetid under søvn. Andre, spesielt kvinner får oftere problemer med å tømme seg og må derfor anvende selvkaterisering (RIK). 
Det er nesten utelukkende pasienter med blærekreft som tilbys denne form for blæreerstatning. 
Problemer/komplikasjoner 
Tarm «glemmer» ikke at den er tarm. Det å anvende tarm i urinveiene kan derfor by på enkelte bivirkninger og komplikasjoner uansett hvilken urostomi eller blæreerstatning som er valgt. Urinen kan bli uklar, til dels slimet på grunn av tarmslimhinnen. Det kan utvikles konkrementer (stein). Vitamin B12 mangel kan oppstå etter flere år og blodets surhetsgrad kan øke på grunn av kontakten mellom urinen og tarmslimhinne. Enkelte kan få besvær med diaré. Kroppen tilpasser seg imidlertid etter hvert slik at få pasienter får plagsomme og varige problemer. 
Både kontinente urostomier (reservoarer) og blæreerstatninger utvider seg etter hvert og kan romme store volum av urin. Det er ikke ønskelig at de blir for store. Det er derfor å anbefale at man tilstreber en tømmingshyppighet som noenlunde tilsvarer det normale. Det vil si 5–6 ganger pr. døgn. Enhver pasient med urostomi eller noen form for blæreerstatning bør være under rutinemessig kontroll av sin nyrefunksjon livet ut. 

VELKOMMEN SOM MEDLEM!

STØTT NORILCO!

Med din hjelp kan vi hjelpe personer som står deg nær, berørt av stomi, reservoar, og mage- og tarmkreft.
Det finnes ulike måter å støtte vårt arbeid på.

Kalender

14. mars - 17. mars
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler