Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Behandling

behandling, virkning og alternativ behandling

Flere faktorer er avgjørende for hva slags behandling som gis ved tarmkreft. Kreftcellenes aggressivitet – hvor raskt kreften utvikler seg – og pasientens alder og allmenntilstand er med å bestemme hva slags behandling som skal gis. Svulstens størrelse og beliggenhet avgjør om kirurgi er mulig. Dersom svulsten er liten og ikke har vokst inn i andre organer, er det vanlig å operere. Kirurgen opererer bort den delen av tarmen der svulsten sitter og et lite stykke på hver side. Hvis det  er mulig skjøtes tarmen sammen igjen (anastomose) og det merkes lite til at et lite stykke av tarmen er borte. I noen tilfeller vil tarmen, for en periode, bli lagt frem (stomi) slik at avføringen tømmer

seg i en pose på magen. På grunn av svulstens beliggenhet, er det av og til nødvendig å fjerne hele endetarmen. Dette innebærer at nederste del av tykktarmen legges ut som stomi og at avføringen tømmes via stomien og ut i en stomipose. Dette blir da en permanent løsning. Stomi anlegges oftest ved behandling av endetarmskreft. Stomien er enten permanent eller midlertidig. Ofte er det aktuelt med strålebehandling og/eller cellegift i tillegg til operasjonen. I de tilfeller der svulsten er ekstra stor, anvendes ofte strålebehandling for å redusere størrelsen på svulsten slik at det er enklere å operere den bort etterpå. Spredning til andre organer behandles med cellegift, eventuelt et målsøkende medikament. (eget faktaark om «Målrettet behandling»). Av og til kan spredningssvulstene opereres bort.

 

Virkning/bivirkning av behandlingen

Strålebehandling og cellegift er behandlingsmetoder som i tillegg til positiv virkning også kan gi bivirkninger. De ulike bivirkninger er avhengig av antall strålebehandlinger, hvor på kroppen disse gis, hva slags type cellegift som gis, styrken på cellegiften og ikke minst reagerer man individuelt på behandlingen.

 

Alternativ behandling

«Med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helsetjenesten, og som kan utøves av ikke-autorisert helsepersonell. Behandlingen som utøves av ikke-autorisert helsepersonell, omfattes likevel av begrepet alternativ behandling når det brukes metoder som i all vesentlighet anvendes utenfor helsetjenesten.» (Lov om alternativ behandling fra 1. januar 2004)

Mange ønsker å benytte alternative eller komplementære behandlingsformer. Noen av disse kan være ugunstige i kombinasjon med annen behandling. Derfor bør det alltid diskuteres med behandlende lege dersom man ønsker slik behandling. Stort forbruk av vitamin- og mineraltilskudd under behandling, bør diskuteres med behandlende lege. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.