Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Hva er tarmkreft?

Definisjon, forekomst og anatomi

Hva er kreft?

Menneskekroppen er bygget opp av flere milliarder celler. Gamle celler byttes hele tiden ut med nye ved at gamle celler lager kopier av seg selv ved celledeling. Kroppens forsvarssystem ødelegger vanligvis de cellene som har en feil. Unormale celler som ikke fjernes kan bli til kreftceller som utvikler seg til en kreftsvulst som også betegnes som ondartet svulst. Kreft kan oppstå i alle deler av kroppen. Det kan ta opptil 20 år fra en feil i celledelingen skjedde første gang til en svulst er stor nok til å bli oppdaget. Andre ganger går utviklingen raskt. Kreftceller kan spre seg i kroppen dersom de ikke blir behandlet.

Hva er tarmkreft?

Tarmkreft er den vanligste betegnelsen på ondartet svulst i tykktarmen og ende­­tarmen. Denne kreftformen kalles også colorektal cancer.

Forekomst

Tarmkreft er en av våre vanligste kreftformer og utgjør cirka 15 % av alle krefttilfeller i Norge. I 2012 ble det registrert totalt 2717 nye tilfeller av tarmkreft her i landet. Nest etter brystkreft og prostatakreft, er kreft i tykktarm og endetarm den vanligste kreftformen som rammer begge kjønn.

Tykktarmskreft er den største gruppen. Cirka 1000 nordmenn rammes av endetarmskreft.

Kreft i tykk- og endetarm opptrer sjelden før 30-årsalder og er hyppigst i 60–70-årsalderen. Tykktarmskreft er mindre utbredt i Nord-Norge og enkelte fylker på Østlandet. Mer utbredt i Oslo, Østfold og Vestfold. Forekomsten av tykk- og endetarmskreft er høyere i Norge enn i noe annet europeisk land, samt USA. Ytterligere økning forventes.

Hva er Tykktarmskreft?

Denne kreftformen kan oppstå i polypper, dvs. små knollformede utvekster i tarmen. I utgangspunktet er disse polyppene godartede, men med tiden kan det bli kreft i dem. Kort om tykktarmens anatomi og fysiologi Tykktarmen begynner der tynntarmen slutter og fortsetter ned til endetarmen som utgjør de nederste 15 cm av tarmen. Tykktarmens samlede lengde er 1,5 m, men varierer noe fra person til person. Væske suges opp i tykktarmen slik at man ikke taper væske gjennom avføringen i form av diare. Tykktarmen inneholder en mengde bakterier som er av betydning for dannelse og absorbsjon av vitaminer. Vitaminene suges opp fra tykktarmen. To til fire ganger om dagen, oftest i forbindelse med måltider, utløses kraftige og langvarige sammentrekninger i tykktarmen. Disse sammentrekningene presser innholdet gjennom tarmen og gir avføringstrang.

Kort om endetarmens anatomi og fysiologi

Endetarmen er 15–20 cm lang og ligger mellom tykktarmen og lukkemuskelen (endetarmsåpningen). Endetarmen er tom mesteparten av tiden. Tykktarmens bevegelser presser avføringen inn i rectum. Endetarmens oppgave blir å samle avføringen slik at den kan tømmes regelmessig. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.