Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Sorg

Du kan oppleve å få en sorgreaksjon allerede når en alvorlig diagnose blir stilt, fordi en opplever at helsen er blitt dårligere eller at ordet kreft setter i gang ulike psykiske reaksjoner.

Å miste noen som står deg nær er noe av de mest smertefulle du kan utsettes for. Uansett om døden er ventet eller kommer plutselig, vil tapet prege livet. Det er ingen oppskrift på det å sørge. Man reagerer ulikt ut fra alder, livssituasjon, tidligere livserfaringer og selve diagnosen.

Noen har stort behov for å gå inn i tanker og følelser, mens andre blir mer aktive. Noen trenger å snakke om hvordan de har det, mens andre har mer behov for å sørge alene. Noen gråter mye, noen mindre og noen ikke i det hele tatt. For å gi seg selv et fristed fra sorgen, velger noen å begynne å jobbe igjen like etter dødsfallet, mens andre ikke klarer å konsentrere seg om jobben. 

Det kan ta tid før man lar sorgen få plass, spesielt hvis man har omsorg for barn eller man har andre å stille opp for, eller fordi følelsene er så voldsomme at man ikke klarer å ta de inn med en gang. 

Selv om man er i sorg opplever mange at de kan være glad, le og kanskje glemme sorgen i perioder. Her kan vi lære mye av barn, de kan leke og glede seg i det ene øyeblikket og være trist i det neste. 

Barn har også rett til å sørge. Ingen barn er for små til å sørge, men de gjør det på sitt eget vis. Informér barna om det som har skjedd og vær åpen. Barn og unge trenger informasjon for å forstå hva som skjer, samtidig som informasjonen må være tilpasset deres alder og modenhet. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.