Vanlige symptomer og undersøkelser.
De vanligste symptomene ved kreft i tykktarm eller endetarm er endringer i avføringsvanene, blod og slim i avføringen, diaré, forstoppelse, vekttap, tretthet og slapphet, krampe, økt gass i tarmen og/eller kløe i endetarmsåpningen. Noen opplever ømhet og hevelse i magen. Disse symptomene oppleves ikke nødvendigvis samtidig og de kan variere fra person til person. Hvilke symptomer man får avhenger av hvor i tarmen svulsten befinner seg. Dersom svulsten sitter høyere opp i tarmen, og det er en blødning fra svulsten, får avføringen et tjæreaktig og svart utseende.
Fordi passasjen i tarmen her er større og avføringskonsistensen tynn, vil pasienten kjenne mindre smerte enn ved svulster som sitter lengre ned i tarmen der passasjen er trang og avføringen fastere. Formen på avføringen blir blyanttynn. Det er også ofte blod og slim i avføringen. Cirka 20 % av alle tykk- og endetarmskreft-tilfeller debuterer med sterke magesmerter, tarmslyng eller lekkasje fra tarmen ut i bukhulen.
Ved en eller flere av overnevnte symptomer bør lege oppsøkes. Dersom legen mistenker kreft etter å ha undersøkt endetarmen, blir man henvist til videre undersøkelser. Disse undersøkelsene foregår oftest på sykehus der man har spesialister og utstyr for de ulike undersøkelser. Før start av behandling er det viktig å vite mest mulig om svulstens størrelse og om det foreligger spredning. Første undersøkelse gjøres hos fastlegen som kjenner på magen og nedre del av tarmen. Laboratorieprøver som blodprøve (CEA) tas, samt prøve av avføringen for å sjekke for blod.
På sykehuset foretas skopiundersøkelser. Dette gir en bedre og sikrere informasjon enn røntgenundersøkelser. Skopiundersøkelser foregår ved at et stivt metallrør med belysning føres inn i nederste del av tarmen (rektoscop). Med dette kan legen se cirka 30 cm opp i tarmen. For å undersøke høyere opp i tarmen brukes et fleksibelt rør med fiberoptikk som kan føres gjennom hele tykktarmens lengde (colonoscop).
Dersom man finner en svulst tas det, ved hjelp av disse instrumentene, en vevsprøve av svulsten (biopsi). Man kan også ta røntgenbilde av tarmen hvor man samtidig bruker kontrastvæske. For å avdekke eventuell spredning til lever og/eller lunger brukes ultralyd av lever og røntgen av lungene. Noen ganger er det også nødvendig med bildeundersøkelser som MR eller CT for å undersøke om svulsten vokser inn i andre organer. PET-scan av hele kroppen gir tilleggsinformasjon om eventuell spredning til andre organer utenfor tarmregionen.
Siste nytt fra Kreftregisteret om tarmkreft
Trenger du noen å snakke med?
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.