Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Liv Åsne (46) trodde det var høstmørket som gjorde henne sliten – det viste seg å være tarmkreft

Smilende kvinne i turtøy med hund ute i skogen

- Gå til legen og sjekk tarmen. Ta den avføringsprøven, oppfordrer Liv Åsne Teksle

Jubileumstema: Liv Åsne Teksle levde et aktivt liv da hun fikk den tunge beskjeden 

Tobarnsmoren Liv Åsne Teksle levde et aktivt liv i Kongsberg da hun fikk den tunge beskjeden. Nå ønsker hun å øke kunnskapen rundt tarmkreft og bidra til at flere skal få kjennskap til symptomene. 

I løpet av høsten 2019 begynte Liv Åsne å kjenne at energinivået ikke lenger var som det pleide.

- Jeg begynte å føle meg slapp og sliten. Jeg merket at jeg ikke orket å gå tur med hunden, selv om det er en av mine yndlingsaktiviteter, forteller Liv Åsne.

Rundt juletider endret avføringsmønsteret seg og hun bestemte seg for å kontakte legen. Hun lurte på om dette var noe hun burde utredes for. Svaret hun fikk var «kom med en gang».
Hos legen ble det tatt flere prøver, inkludert avføringsprøver. Da svarene fra avføringsprøvene kom tilbake et par uker senere ble Liv Åsne lagt inn på Kongsberg sykehus der hun fikk konstatert en stor svulst i tykktarmen med spredning til lever, lunger og lymfeknuter. Det var en uvirkelig beskjed å få.

- Det var helt grusomt. Verden raste skikkelig sammen. Det tøffeste var å si det til mann og barn.

"

- Jeg ble veldig forundret over at tarmkreft var så vanlig. Du hører jo ikke om det. Selv om jeg visste at det fantes kunne jeg ikke i min villeste fantasi trodd at det var den nest mest vanlige kreftformen blant både damer og herrer. Det var overraskende.

"

Å være åpen har betydd mye

Helt fra begynnelsen tok Liv Åsne et bevisst valg om å være åpen om sykdommen. Den aller første kvelden på sykehuset brukte hun til å ringe familie og nære venner.

- Det var det første jeg tenkte at «det her skal jeg ikke stå i alene. Jeg har så mange rundt meg som kan støtte meg og det kommer til å være så viktig.

Åpenheten har hjulpet henne mye. Det har også betydd mye for hennes to døtre på 12 år og 15 år å vite at de alltid er oppdatert om den siste utviklingen.  

Lite kunnskap om tarmkreft

Liv Åsne forteller at hun hadde hørt lite om tarmkreft før hun selv fikk diagnosen. At tarmkreft er den nest vanligste kreftdiagnosen blant både menn og kvinner hadde hun aldri trodd.

- Jeg ble veldig forundret over at tarmkreft var så vanlig. Du hører jo ikke om det. Selv om jeg visste at det fantes kunne jeg ikke i min villeste fantasi trodd at det var den nest mest vanlige kreftformen blant både damer og herrer. Det var overraskende.

Hun hadde et inntrykk av at det bare var eldre som fikk tarmkreft og kjente seg ikke igjen i beskrivelsen av den «typiske» tarmkreftpasienten.

- Det har vært en utfordring at jeg ikke føler at jeg hører hjemme i den kategorien.

Liv Åsne savner å treffe andre på sin egen alder med tarmkreft og opplever at det er lite kunnskap om at også yngre kan få diagnosen. Hun har opplevd at det generelt er lite kunnskap om tarmkreft blant folk. Selv visste hun mer om mange andre krefttyper enn hun visste om tarmkreft før hun fikk diagnosen. Hun ønsker at det skal bli et økt fokus på sykdommen slik at flere kan bli bevisste på symptomene.

- Det viktigste, det er å få kunnskap ut til folk. At du kan ha kreft i tarmen hvis du selv tror at du bare er litt slapp og høstdeprimert.

Hun har er klart budskap til de som kjenner på lignende symptomer.

- Gå til legen og sjekk tarmen. Ta den avføringsprøven. Jeg skulle jo virkelig ønske at jeg visste det jeg vet nå.

Å leve med kreften

I dag lever hun et aktivt og godt liv med kreften.

- Det som er rart er at jeg sitter her og har ingen smerter. Jeg kjenner ikke at jeg har kreft i det hele tatt, annet enn de dagene etter behandling som kan være litt tunge. Jeg er på «Pusterommet» tre ganger i uken, noe som er et fantastisk tilbud som jeg oppfordrer alle under eller etter behandling å prøve. Den tiden er helt vesentlig for å holde meg oppe fysisk og psykisk. I tillegg går jeg på tur med hunden daglig og er litt på jobb. Så det rare med den sykdommen her er at jeg faktisk ikke føler meg syk i det hele tatt.

"

- Gå til legen og sjekk tarmen. Ta den avføringsprøven. Jeg skulle jo virkelig ønske at jeg visste det jeg vet nå.

"

Likevel vet hun at framtiden er uforutsigbar. Hun forteller at det vanskeligste har vært å tenke på hva hun kan gå glipp av.

- Man er jo ikke ferdig med å leve. Det er jo så mye som jeg har lyst til å oppleve og det syns jeg er det verste av alt. Jeg har fått beskjed om at dette her, det er noe jeg ikke kan bli bra av, så jeg vet at jeg har en dødsdom over meg. Det jeg synes er det verste med det er at jeg ikke får oppleve det som andre får oppleve. Jeg har jo så lyst til å oppleve mest mulig, spesielt med jentene mine.

Liv Åsne håper på mange flere gode år sammen med familien sin, og at det etter hvert vil finnes nye behandlinger.

- Jeg lever veldig godt med kreften i dag, og jeg ser ingen grunn til at det skal bli noe annerledes på lenge, avslutter hun.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.