Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Nordmenn mangler kunnskap om tarmkreft

Tarmkreft er den kreftformen vi tror er blant de mest dødelige og den vi frykter aller mest

-Svært få nordmenn har kunnskap om tarmkreft, viser en fersk meningsmåling utført av TNS Gallup på vegne av Kreftforeningen, Oslo Cancer Cluster og Kreftregisteret. Undersøkelsen viser også at tarmkreft er den kreftformen vi tror er blant de mest dødelige og den vi frykter aller mest.

Tall fra 2016 viser at årlig rammes mer enn 4000 nordmenn av kreft i tykk- og endetarm, noe som gjør det til den tredje største kreftformen blant nordmenn, og til den vanligste kreftformen som rammer både kvinner og menn.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel uttrykker bekymring for hva dette vil si for befolkningen:

- Hele 80 prosent av de spurte svarte at de hadde dårlig eller ingen kunnskap om tarmkreft. Avisene skriver knapt om sykdommen. Dette er ikke bra, og vi har helt klart en jobb å gjøre med å informere bedre om en sykdom som rammer så mange, sier Ryel.

Verdens kreftdag 2016

I forbindelse med Verdens kreftdag 4. februar arrangerte Kreftforeningen et frokostseminar sammen med Kreftregisteret, Oslo Cancer Cluster og NORILCO med tittelen «Den tause folkesykdommen».  For selv om tarmkreft i snitt altså rammer mer enn elleve nordmenn hver eneste dag, er det fortsatt «sykdommen som ingen snakker om».

Helse- og omsorgsminister Bent Høie var til stede under åpningen av seminaret, og la selv vekt på den viktige jobben som gjøres i likepersonstjenesten, og uttrykte stor respekt for kunnskapen og erfaringen som likepersonene har. Rådgiver for likepersonstjenesten i NORILCO, Ina Merkesdal synes det er flott at likepersonsarbeidet blir anerkjent av statsråden:

- I likepersonstjenesten har vi nå et ekstra stort fokus på å nå ut til de mage- og tarmkreftrammede, og å rekruttere likepersoner med erfaringer som kan komme denne målgruppen til gode. Vi har satt i gang tiltak for å bedre samarbeidet med kreftkoordinatorer og bli mer synlige i relevante sykehusavdelinger, sier Merkesdal.

NORILCO har siden 2014 satt fokus på nettopp tarmkreft, etter at dette ble en del av foreningens satsingsområder. I mars markeres Mage- og tarmkreftdagen i Norge, og mange av distriktsavdelingene i NORILCO arrangerer stands og bidrar til synlighet og åpenhet om kreftformen.

 

Denne artikkelen ble først publisert i medlemsbladet NORILCO Nytt 2/16

 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.