Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tarmkreftscreening til alle 55-åringer!

Styreleder Jane Halvorsen er fornøyd med at screening for tarmkreft nå endelig innføres

NORILCO mente i 2017 at alle over 55 år må få et godt og tilgjengelig tilbud om forebyggende undersøkelser for tarmkreft - screening. Nå kommer det!

I dag ble det presentert, svart på hvitt i statsbudsjettet at det foreslås ytterligere 24.7 millioner kroner til innføring av nasjonalt screeningsprogram for tarmkreft. Dette utgjør en samlet bevilgning på 97 millioner kroner i 2020. Dette er et tilbud til kvinner og menn det året de fyller 55 år og skal gjøres landsdekkende innen 2024. Det er tidligere kun blitt gitt tilbud om tarmscreening til personer hvor det har vært mistanke om sykdom eller hvor det har vært sykdom i familien.

- Det er gledelige nyheter at vi nå får et offentlig tilbud om tarmscreening! I tillegg til å redde liv er tidlig deteksjon avgjørende for livskvaliteten før, under og etter behandling av tarmkreft sier styreleder i NORILCO, Jane Halvorsen.

I verdenstoppen

Statistisk ligger Norge på verdenstoppen i forekomsten av tarmkreft og det er om lag 4200 nye tilfeller av tarmkreft i Norge i året. I tillegg er tarmkreft blant sykdommene som tar flest liv.

Les mer - Om tykk- og endetarmskreft

Uklart hvilken metode som er best

NORILCO har tidligere deltatt i prosjektgruppe etablert av Helsedirektoratet for å arbeide med nasjonal tarmscreening. Hvilken metode som egner seg best til å avdekke tarmkreft er noe som er blitt diskutert i lang tid. Det er metoden (IFOBT) som er vurdert til å bli benyttet i det nasjonale screeningsprogrammet. Dette er en undersøkelse som avdekker blod i avføringen. Der hvor det blir avdekket funn vil personen bli sendt videre til koloskopi.
Kreftregisteret skal ha det administrative ansvaret for screeningprogrammet, og vi regner med at tilbudet vil være tilgjengelig for alle 55-åringer fem år etter at de første invitasjonene bli sendt ut. Hvilket fylke som først starter opp er fortsatt ikke bestemt.
Les mer - Tarmscreening blir tilbud

Fordeler og ulemper ved screening

Fordelene ved screening er at man har mulighet til å oppdage tarmkreft i et tidlig stadium. Dette kan bety bedre prognose enn om kreften oppdages på bakgrunn av symptomer. En screening kan avdekke usynlig blod i tarmen eller polypper som kan utvikle seg til tarmkreft. Men en screening vil ikke plukke opp alle tilfeller av kreft. I tillegg kan tarmscreening enten skape en falsk trygghet av man ikke trenger ta ansvar for egen helse eller unødvendig frykt og engstelse ved positive prøveresultater som senere viser seg å ikke være kreft.

Les mer - Fordeler og ulemper med screening

- Selv om tarmscreening ikke er hundre prosent effektiv er det vitenskapelig bevist at denne screeningen kan redde liv. Og teknologi som kan redde liv liker NORILCO! Sier styreleder Jane Halvorsen.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

29. november - 29. november
25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.