10. mars 2021
Bernt og Hege var begge under 50 år da de fikk påvist tarmkreft. De ønsker mer åpenhet om denne kreftformen. Foto: Privat
Jubileumstema: Bernt (40) hadde hørt ordet tarmkreft, men visste ingenting om sykdommen før han selv fikk diagnosen.
Tarmkreft er den nest vanligste kreftformen i Norge for både menn og kvinner. Selv om gjennomsnittsalderen for diagnosen er 70 år rammes stadig flere yngre av sykdommen. Hege og Bernt var begge under 50 år da de fikk påvist tarmkreft.
Bernt (40) hadde hørt ordet tarmkreft, men visste ingenting om sykdommen før han selv fikk diagnosen. I dag tenker han at det er rart at vi vet så lite om tarmkreft når det er den nest vanligste kreftformen. Norge er i tillegg blant landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft. Bernt opplever at det snakkes mindre om denne sykdommen sammenlignet med andre krefttyper.
- Tarmkreft føler man blir lagt i en skuff og at det ikke snakkes så mye om.
Mange synes det er ekkelt å snakke om tarmen og han tenker at det kan være en av grunnene til at det ikke snakkes like mye om sammenlignet med andre kreftformer.
"- Det burde ikke være tabu å snakke om. Det burde være en ting man skal kunne snakke om uten at man skal være redd for andre sin reaksjon, sier Bernt.
"
Bernt forteller at for han kom diagnosen brått på. Han har tidligere hatt nyrekreft og har derfor gått på jevnlige kontroller de siste fem årene. Under en av kontrollene oppdaget de at noe så annerledes ut på bildene og han ble sendt til en CT-undersøkelse. Etter CT-undersøkelsen satt han i bilen på parkeringsplassen utenfor sykehuset og leste gjennom resultatet. Han så at ordet «metastase» dukket opp flere ganger. Etter noen kjappe Google-søk skjønte han at det han satt og leste var diagnosen kreft med spredning. Det var en tung måte å få kreftbeskjeden på.
- Det er ikke sånn man skal oppleve å få beskjed om at man har kreft, sier Bernt.
Etter å ha fått bekreftet diagnosen av en lege i familien satt han igjen med mange spørsmål. Han visste ikke hva han skulle gjøre eller hva som ville skje. Han forteller at det føltes litt som å miste en del av kontrollen man har over livet. Å legge planer fremover i tid ble vanskelig.
- Livet blir på en måte satt litt på vent. Samtidig som man må fortsette å leve videre så er det visse ting i livet som stopper opp.
Det har vært viktig for Bernt at andre ikke skal oppleve å få kreftbeskjeden på samme måte som han. Han tok det derfor opp med sykehuset som har sagt at de skal endre sine rutiner. I dag er kreften stabil og formen fin. Han fokuserer på å leve så normalt som mulig og være tilstede for datteren sin.
- Noen dager er tyngre enn andre, men jeg føler at det viktigste er at man er åpen om det. At man har den sykdommen og samtidig prøver å nyte hver dag som best man kan. At man gjør hverdagslige ting så langt det lar seg gjøre og prøver og ikke la sykdommen styre for mye av hverdagen.
Hege har også erfaring med at tarmkreft er en sykdom det er vanskelig å snakke om. Hun ble diagnostisert da hun var 45 år med tarmkreft, og har opplevd at det ikke alltid er lett å snakke om diagnosen og at det er knyttet et tabu til sykdommen siden det handler om mage og tarm.
- Man skal ikke snakke om sånne ting. Man skal ikke snakke om magesmerter, hard avføring eller løs avføring eller tarmlyder. Det er veldig dumt, sier Hege.
Hege har selv valgt å være åpen om sykdommen, og har et ønske om at det skal bli lettere å snakke om sykdom som er knyttet til mage og tarm.
Før Hege ble diagnostisert med tarmkreft opplevde hun at avføringsmønsteret endret seg og at det var blod i avføringen. Hun ble også mer og mer sliten, og det ble tungt å sette det ene beinet foran det andre. Hun dro til legen og fikk etter hvert en henvisning til Rikshospitalet. På Rikshospitalet fikk hun påvist tarmkreft.
- Å få kreftbeskjeden var ganske grusomt. Men jeg var heldig og fikk vite at det kom til å gå bra, forteller Hege.
Det har likevel vært en lang vei å gå, og Hege legger ikke skjul på at det har vært tøft underveis. Støtten fra mannen hennes og datteren har betydd mye. De har vært hennes viktigste støttespillere. Hun forteller at det også har vært viktig å finne frem til den indre styrken, og å være åpen med de nærmeste rundt seg.
Hege har i dag blitt kreftfri. Hun ble nylig bestemor og lever et aktivt liv. Likevel er ikke alle dager like lette, forteller hun. Foto: Privat
- Jeg har fortsatt dager som er tøffe selv om jeg er kreftfri. Det skulle jeg ønske det var litt mer kunnskap om. Kreften har allerede klart å merke deg litt.
Som følge av operasjonen for å fjerne kreftsvulstene fikk Hege anlagt stomi. Stomien kaller hun Tårnfrid og hun forteller at det har tatt tid å akseptere stomien. Hun beskriver forholdet til Tårnfrid som et elsk-hat forhold. Hun er takknemlig for den livreddende operasjonen, samtidig har det å leve med stomi bydd på flere utfordringer. Likevel er hun opptatt av å prøve å være åpen om stomien og ufarliggjøre det for andre.
Hege og Bernt er begge opptatt av at det må snakkes mer om tarmkreft.
- Man må ikke være redd for å snakke om det. Tørre å ta det opp og tørre å si at man faktisk har tarmkreft. Det burde ikke være tabu å snakke om. Det burde være en ting man skal kunne snakke om uten at man skal være redd for andre sin reaksjon, sier Bernt.
De håper at tarmkreft kan få mer oppmerksomhet, og at dette kan bidra til at det blir lettere å snakke om sykdommen, og bidra til mer støtte til forskning på tarmkreft. Bernt har selv opplevd at det er et mer begrenset behandlingstilbud for tarmkreft sammenlignet med andre kreftformer.
- Man leser om en del andre krefttyper hvor de har mye mer i verktøykassa de kan tilby. Jeg synes det er litt dumt med tanke på at tarmkreft er en såpass utbredt krefttype.
Ved å dele sine historier håper de å bidra til å øke kunnskapen rundt sykdommen, og gjøre det litt lettere også for andre å snakke om tarmkreft.
Kilder
Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.
Helsepersonell: Kontakt oss
Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO
Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.