Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Livet med åpning på magen

Stomi- og reservoaropererte gjenopptar stort sett livet slik det var før operasjonen, med både arbeid og fritidsaktiviteter.

En stomioperasjon er et alvorlig inngrep, og påvirker både livssituasjonen, selvbildet og forholdet til egen kropp, men de fleste opererte kan likevel leve som før på alle måter. Vanskelighetene fortoner seg størst før du har møtt dem, så kunnskap og åpenhet er de viktigste hjelpemidler for å løse problemene.

Livet med en pose på magen handler ofte om innstilling. Reaksjonen på å få en stomi er også avhengig av hva slags sykdom som har ført til operasjonen. De fleste har slitt med sykdom og manglende overskudd i mange år, og blir friske som et resultat av inngrepet. Stomien eller reservoaret gjør hverdagen lettere og mer forutsigbar.

Forebygging av brokk i stomiområdet

Parastomalt brokk er en vanlig komplikasjon som oppstår for mer enn 48 prosent av stomiopererte, og spesielt ofte ved colostomi

Irrigasjon betyr at tykktarmen rengjøres med et vannklystér gjennom stomien. Gjøres dette regelmessig, og magen har vennet seg til metoden, vil den opererte i de fleste tilfeller få kontroll over tarmfunksjonen.

Her finner du en oversikt over nettsteder som selger klær som er spesialdesignet for stomister

Hva som skjer på sykehuset avhenger av hva slags type stomi som skal anlegges og hvilken sykdom som er årsak. Rutinene kan være forskjellige fra sykehus til sykehus. Det finnes imidlertid mange spørsmål og problemstillinger som er felles for alle stomioperasjoner, og det er en fordel å vite litt om disse på forhånd.

Å reise på ferie eller å oppholde seg i utlandet er vanlig. For noen betyr dette litt mer planlegging i forkant for oppholdet med hensyn til pakking av kofferten, og starter som regel gjerne allerede ved bestilling av billetten og ved spørsmål om hvor mye og hva man kan ta med som håndbagasje

Stomi er i seg selv ikke noe hinder for et normalt seksualliv. Av og til kan imidlertid selve det kirurgiske inngrepet skape problemer for funksjonsevnen

Det melder seg naturlig nok mange spørsmål når man skal vende tilbake til hverdagen, noen på det praktiske plan, andre på det følelsesmessige. En stomioperasjon er et alvorlig inngrep, og påvirker både livssituasjonen, selvbildet og forholdet til egen kropp.

Mange nyopererte ønsker å komme tilbake til jevnlig fysisk aktivitet, men vet ikke hvordan de skal gå frem. Dørstokkmila kan være lang, og manglende fysisk og psykisk overskudd kan være påtrengende.  Fysisk aktivitet er en svært viktig del av veien tilbake, og det er lettere enn man tror å komme i gang.

Stomier kan være midlertidige eller varige, avhengig av årsaken til operasjonen. I mange tilfeller kan det være nødvendig å anlegge stomi som en midlertidig avlastning.

Medlemskap

Bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

 

Støtt oss

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Amgen
Coloplast
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler