Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Endetarmskreft, Anal cancer

Kreft i endetarmsåpning er svært sjeldent og behandlingen er sentralisert.

I Norge ble det registrert 86 tilfeller av krefttypen i 2014 (Kreftregisteret). Krefttypen forekommer i de siste 1-2 cm av tarmen (forhornede celler) og i huden rett utenfor endetarmsåpningen.

 

Kreft i endetarmsåpning antas initialt som regel for å være en hemoroide både av pasienten og av fastlegen ofte uten en nøyere undersøkelse. Dette medfører dessverre ofte en forsinkelse av diagnosen.

 

Symptomer

  • Kjenner en klump eller kul i endetarmsåpningen.
  • Blod på toalett papiret
  • Smerter eller svie i endetarmsåpningen

 

Diagnostikk

Det er avgjørende at fastlegen undersøker endetarmsåpningen med å undersøke åpningen og kjenne etter med en finger. En hemoroide vil ofte være bløt, men en kreftsvulst oftest er hard. Fastlegen kan også bruke et lite skop (anoskopi) til undersøkelsen.

 

Behandling

Behandlingen består i dag av cellegiftbehandling kombinert med lokal strålebehandling over 5 uker. Etter strålebehandlingen vil svulsten ofte forsvinne og pasienten blir helbredet. I noen tilfeller forsvinner ikke svulsten helt, og må da opereres bort, noe som medfører permanent stomi. Prognosen ved tidlig diagnostikk er svært god, men har det tilkommet spredning til lymfeknuter i lysken eller om svulsten er større enn 5 cm er prognosen mer alvorlig.

 

Risikofaktorer

Infeksjon med HPV-virus regnes som en risikofaktor. Analsex og HIV-infeksjon ser også ut til å være risikofaktorer.

 

NORILCOs 50-årslag i 2021

Bli med på en undersøkelse om NORILCOs betydning gjennom snart 50 år. Hjelp oss å forme et fantastisk jubileumsår med dine innspill og ønsker!
Du kan blant annet fortelle hva NORILCO betyr for deg, og sende inn dine bidrag i skjemaet. Undersøkelsen er anonym hvis du ikke selv legger igjen kontaktinformasjon for å bli kontaktet.

Gå videre til undersøkelsen!

NORILCO om koronasmitte

NORILCO representerer mange medlemmer vurdert til å være i risikogrupper som kan være ekstra utsatt for risiko, noe vi tar på alvor.

Les mer

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

3. september - 6. september
11. september - 13. september
23. oktober - 25. oktober
Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.