Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Galleblærekreft og kreft i galleganger, Cholangiocarcinom

Kreft i gallegangene og galleblære er sjeldne kreftformer i Norge.

Sykdommen er som regel aggressiv og det er en liten overvekt av kvinner som blir rammet. Den oppstår hovedsakelig i 50–70-årsalderen. I 2014 var det 175 mennesker som fikk diagnosen i Norge, ifølge Kreftregisteret.

 

Symptomer

Symptomer på gallegangskreft kan være:

• Gulsott

• Nedsatt allmenntilstand

 

Gulsotter ofte det første symptomet på gallegangskreft. Dette skyldes en avklemming av gallegangene som gjør at bilirubin (som er et gallefargestoff som dannes ved nedbryting av hemoglobin i kroppen) går ut i huden og slimhinnene og farger dem gule. Avføringen blir også ofte blek og fettglinsende, urinen kan bli svært mørk og det hvite i øyet blir gulfarget.  

Påvirket allmenntilstandsom slapphet/ tretthet, appetittløshet og vekttap er også vanlige symptomer hos pasienter ved denne kreftformen.

 

Symptomer på galleblærekreft kan være:

• Smerter

• Kvalme

• Vekttap

• Gulsott

• Manglende appetitt

• Nattesvette

• Tretthet

 

Diagnostikk

Legens første oppgave ved mistanke om kreft i galleganger eller galleblære er å få god informasjon om sykehistorien.

 

De vanligste undersøkelsene er:

• Bildeundersøkelser som CT eller MR. Dette gir informasjon om sykdommens utbredelse.

• Blodprøver

• ERCP, som er en røntgenfremstilling av galleveier og bukspyttkjertelgang. Man får en tynn bøyelig kikkert gjennom munnen og ned til tolvfingertarmen, og det sprøytes kontrast inn i gallegangssystemet. Ved denne under­søkelsen kan det også tas vevsprøver og legges inn et kunstig rør (stent) i gallegangen etter å ha blokket opp et trangt parti forårsaket av kreftsvulsten.

• Perkutan transhepatisk kolangiografi (PTC) er en røntgenundersøkelse av galleveiene, hvor man får kontrast sprøytet direkte i gallegangene i leveren via en plastikkslange gjennom huden. Dette gjøres for å kartlegge gallegangene før eventuell operasjon, eller for å utvide et trangt parti i gallegangen på grunn av svulsten.

 

Hos en del pasienter stilles diagnosen etter en operasjon for gallestener.

 

Behandling

Behandlingen avhenger først og fremst av kreftsvulstens størrelse og plassering, samt om sykdommen har spredt seg. Kirurgisk fjerning av kreftsykdommen er mulig når sykdommen har et begrenset omfang.

 

Dersom ikke kreften kan opereres bort, kan cellegift gis om allmenntilstanden er rimelig god og galleverdiene i blodet ikke er for høye. Dersom pasienten har høye galleverdier i blodet (bilirubin), gir det en betydelig slapphet og tretthet med betydelig nedsatt matlyst. Det gjøres da ofte en avlasting av galleveiene enten med en indre metallstent, og om en stent ikke er mulig avlastes de via en drenasje til en pose. Hensikten med cellegiftbehandling er å vinne levetid med god livskvalitet, men cellegift kan ikke helbrede sykdommen. En kombinasjon av cellegift og strålebehandling kan av og til være aktuelt om sykdommen er lokalisert, men likevel ikke kan opereres bort.

 

Risikofaktorer og forebygging

Enkelte autoimmune sykdommer, som blant annet ulcerøs kolitt (tarmbetennelse) og primær skleroserende kolangitt (kronisk betennelsestilstand i gallegangene) er forbundet med utvikling av gallekreft. Andre årsaker kan være gallesten og kronisk betennelse på grunn av gallesten i galleblæren, forkalkning av galleblæren, cyster i gallegangene eller medfødte misdannelser av galleveiene. Leverbetennelse (type B og C) og diabetes 2 er også faktorer som kan øke risikoen for å få denne sykdommen.

 

Ved å unngå røyk og store mengder alkohol over lang tid reduseres muligheten for å få denne formen for kreft. Alkohol kan gi skrumplever som igjen øker faren for å få gallegangskreft.  Kjemikalier (som for eksempel triklorethylen) og blant annet røntgen- og gammastrå­ling, mistenkes også for å øke risikoen for å utvikle denne kreftformen. Triklorethylen er et utbredt organisk oppløsningsmiddel som især brukes til avfetting innenfor jern-/ metallindustrien.

 

Nyere forskning viser at ved å unngå overvekt reduseres sannsynligvis risikoen for kreft i galleganger og galleblære. Sammenhengen skyldes trolig at overvekt øker sjansen for gallesten, som igjen er en kjent risikofaktor for utvikling av denne sykdommen.

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.