Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Leverkreft, Hepatocellulært carcinom, HCC

Med leverkreft forstås kreft som er oppstått primært i leveren (modersvulsten sitter i leveren).

Mange andre kreftformer kan få spredning av kreftsykdommen til leveren, men da behandles kreften vanligvis avhengig av hvor modersvulsten opprinnelig kom fra.  Den vanligste formen for spredning til leveren (metastaser) er fra tykk- og endetarmskreft. I 2014 ble det registrert 219 tilfeller av kreft i lever.

 

Symptomer

Symptomer på kreft i leveren kan være:

• Dårlig appetitt

• Vekttap

• Stor mage

• Kvalme

• Nedsatt allmenntilstand

• Feber

• Gulsott

• Smerter eller diffust ubehag fra øvre del av magen på høyre side kan forekomme. Andre kan kun merke en tyngdefornemmelse fra området rundt leveren.

 

Typiske sykdomstrekk ved denne diagnosen er en generell følelse av å være syk, at man for eksempel er trøtt, slapp og har dårlig appetitt. Første symptom kan også være at man kan merke leveren øverst i magen, og kanskje kjenner kuler på høyde med leveren. En annen pekepinn på at noe er galt i leveren er hvis man blir gulere i huden enn vanlig. Ved leversykdom blir også avføringen ofte blek og fettglinsende, samt at urinen kan bli mørkere.

 

Diagnostikk

Legens første oppgave er å få god informasjon om pasientens sykehistorie. Diagnosen leverkreft stilles ved en kombinasjon av undersøkelsene:

• Ultralyd

• MR/CT

• Blodprøver (AFP en svulstmarkør for primær leverkreft)

• Evt. vevsprøve (biopsi)

 

Behandling

Leverkreft kan behandles kirurgisk i en del tilfeller, med fjerning av deler eller hele leveren (levertransplantasjon). Forutsetningen for en operasjon er at svulsten ikke er for stor og ikke har spredd seg til andre steder i kroppen.  Eventuell annen annen leversykdom øker risikoen ved en operasjon. Ved kirurgisk leverreseksjon vil den delen av leveren hvor svulsten sitter fjernes, eventuelt kan svulster kokes bort med radiofrekvensablasjon.  Behandling med levertransplantasjon innebærer at hele leveren fjernes og erstattes med en ny. Pasienten må da bruke immunhemmende medisiner resten av livet.

 

Kjemo-embolisering er en behandling hvor cellegift sprøytes inn i en blodåre i leveren samtidig med at blodtilførselen til svulsten stoppes ved hjelp av små kuler. Behandlingen tar ikke sikte på å helbrede sykdommen, men kan stagnere sykdomsutviklingen. 

 

Cellegiftbehandling kan være aktuelt, dersom pasienten ikke kan opereres og er i rimelig god allmenntilstand. Behandling med cellegift tar sikte på å vinne levetid med god livskvalitet, men kan ikke helbrede sykdommen.

 

Strålebehandling og radioaktive kuler (SIRT) brukes en del i utlandet hvor man ikke har samme mulighet til å få utført levertransplantasjon.

 

Risikofaktorer og forebygging

Kroniske betennelsestilstander som for eksempel Hepatitt B, C og alle andre sykdommer som leder til skrumplever (levercirrhose) er faktorer som øker risikoen for primær leverkreft. Er gallegangene utviklet annerledes enn normalt, og ved diabetes mellitus, er det også økt risiko for leverkreft.

 

Leverkreft kan også utvikles uten kjent leversykdom på forhånd, som for eksempel hvis man utsettes for aflatoxin. Aflatoxin er en gift som produseres av soppen aspergillus flavus. Ved forråtnelse av for eksempel peanøtter ved høy temperatur og fuktighet, dannes aflatoxin.

 

Hemokromatose er en arvelig sykdom som kan utvikle seg til leverkreft hvis den ikke oppdages og behandles i tide. Ved hemokromatose tar kroppen opp for mye jern fra maten og som avleires blant annet i leveren. Behandlingen er jevnlige tappinger av blod. For å undersøke om man har hemokromatose kan man ta en gentest.

 

Ved å unngå store mengder alkohol over lang tid, kan risikoen for leverkreft reduseres, da alkohol kan gi skrumplever som igjen øker risikoen. Nyere forskning viser også at tobakk og anabole steroider kan gi kreft i leveren. Overvekt kan også øke risikoen for å få denne kreftformen og bør unngås, da fettlever kan utvikles. Fettlever karakteriseres ved endringer i levervevet som igjen kan medføre leverkreft.

 

 

 

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.