Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Magesekkreft, ventrikkel cancer

Årlig er det ca. 500 personer i Norge som får denne diagnosen.

Kreft i magesekken forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner, og gjennomsnittsalder for kreft i magesekken er 75 år.

95 % av kreftsvulstene i magesekken utgår fra kjertelvevet. De resterende 5 % er andre typer som utgår bl.a. fra lymfevev. Det kan også forekomme godartede svulster i magesekken.

 

Symptomer

I tidlige stadier kan symptomene utebli. Et alminnelig symptom ved magesekkreft kan være sviende smerter i mellomgulvet, altså samme symptom som ved magesår. Andre symptomer kan være:

• Svelgproblemer

• Halsbrann

• Kvalme og oppkast, eventuelt blodtilblandet oppkast

• Sort avføring pga. blødning fra magesekken

• Magesmerter over tid

• Vekttap og/eller feber uten kjent årsak

• Blodfattighet med påfølgende tretthet

 

Diagnostikk

Den vanligste undersøkelsen for å kartlegge magesekkreft er gastroskopi, hvor det føres et gastroskop ned i magesekken. Det består av en tynn slange med en liten kikkert i enden. Denne gjør det mulig å se direkte på mageslimhinnen og gir også mulighet til å ta vevsprøver for å kartlegge om det foreligger kreft eller ikke. Denne undersøkelsen gir i de fleste tilfeller bedre og sikrere informasjon enn den man får med vanlige røntgenundersøkelser.

 

Gastroskopi med endoskopisk ultralyd er den beste undersøkelsen for å vurdere utviklingen av sykdommen. CT-undersøkelse av brystregionen og mageregionen tas for å kartlegge eventuell spredning utenfor magesekken.

 

Behandling

Operasjon med fjernelse av kreftsvulsten er den eneste behandling som kan helbrede pasienten. Dersom kreftsvulsten sitter i nedre del av magesekken, er det ofte tilstrekkelig å fjerne bare en del av magesekken. Hvis kreftsvulsten befinner seg i øvre del av magesekken, blir hele magesekken fjernet og spiserøret skjøtet direkte til tynntarmen. I de nyeste retningslinjene for pasienter der svulsten kan opereres bort, anbefales vanligvis tre kurer cellegift før og tre etter kirurgi.

 

Dersom kreften har spredt seg og operasjon ikke er mulig eller til nytte for pasienten, vurderes livsforlengende cellegift om pasienten er i rimelig god allmenntilstand. Cellegiften kurerer ikke sykdommen, men kan hindre kreften i å utvikle seg slik at sykdommen holdes i ro og kan lindre plager som sykdommen gir. Strålebehandling brukes sjeldent ved magesekkreft.

 

Bivirkninger etter behandling

Det er ikke uvanlig at pasienter som er operert for magesekkreft, for en periode, blir svært avmagrede. Dersom hele magesekken fjernes, kan det de første månedene etter operasjonen forekomme såkalt «dumping syndrom», som betyr rask tømming av tarmsystemet. Symptomene på dette kommer i form av kvalme, oppkast, kaldsvetting, kramper, rask puls, slapphet og noen ganger diaré. Symptomene oppstår ofte 10–15 minutter etter måltidet.

 

Råd ved «dumping syndrom»:

• Små måltider

• Proteinrik mat

• Drikke etter måltidene i stedet for sammen med måltidene

• Moderat/lite inntak av sukker

• Sørge for at tarmsystemet forblir i ro en stund etter avsluttet måltid

   – gjerne ved å legge deg ned en liten stund

 

Etter en operasjon hvor hele eller store deler av magesekken er fjernet, må pasienten ha B12-vitaminer tilført hver 3-6 måned livet ut, samt tilskudd med jern etter behov. Dette skyldes at det er vanskelig å oppta nok vitamin B12 og jern fra maten etter slike operasjoner. Man må også innstille seg på å eventuelt endre spisevanene til små og hyppige måltider.

 

Risikofaktorer og forebygging

Kosthold og livsstil regnes som risikofaktorer for å utvikle magesekk kreft. Mye tyder på at et høyt forbruk av salt, røkt og grillet mat kombinert med et lavt inntak av vitamin A og C øker risikoen. Likeledes regnes tobakk og infeksjon i magesekken med bakterien Helicobacter Pylori som disponerende faktorer.

 

Magesår, hvor operasjon har vært en del av behandlingen, kan disponere for kreft i magesekken mange år etter inngrepet. Visse kroniske infeksjonssykdommer i magesekken kan også være med på å øke risikoen for utvikling av denne krefttypen. Mangel på vitamin B12 og blodmangel kan også være risikofaktorer. Nitrosaminer i høye konsentrasjoner regnes som en sikker risikofaktor i utvikling av magesekk kreft. Nitrosaminer anvendes bl.a. som konserveringsmiddel og finnes i ulike matvarer og i drikkevann.

Hvorfor bli medlem

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

8. september - 11. september
16. september - 18. september
21. oktober - 23. oktober

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.