Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Spiserørskreft, esofagus kreft

Gjennomsnittsalderen ved diagnose er 70 år, og flere menn enn kvinner blir rammet.

I 2014 ble det registrert 289 tilfeller av spiserørskreft i Norge (Kreftregisteret).

Symptomer

– Svelgvansker, følelse av at maten stopper opp.

– Vekttap pga. nedsatt evne til å innta føde.

– Sure oppstøt/reflux. Mange har reflux problem i årevis før diagnosen blir påvist.

– Smerter i brystkassen, eventuelt ved svelging.

– Heshet er et sent symptom og kommer av innvekst i nerver.

 

Diagnostikk

Det anbefales snarlig gastroskopi (undersøkelse med endoskopi/slange) av personer over 40 år som plutselig har fått problemer med å svelge. Videre utredning og behandling skjer på regionssykehus. Skopiundersøkelse med vevsprøve av svulsten er den første og den viktigste undersøkelsen for å stille rett diagnose. Skopiundersøkelse gir bedre og sikrere resultat enn røntgenundersøkelser.
CT av lunger og mageregion samt ofte PET gjøres for å kartlegge utbredelse og eventuell spredning av sykdommen. Det finnes ikke en markør i blodet som kan påvise denne typen kreft.

 

Behandling

Behandlingen for kreft i spiserøret er avhengig av hvilket stadium sykdommen befinner seg i, samt pasientens allmenntilstand. Om sykdommen oppdages i et svært tidlig stadium kan den opereres direkte, men vanligvis gis strålebehandling sammen med cellegift før operasjonen. Dersom ikke en operasjon er mulig pga redusert allmenntilstand kan strålebehandling og eventuelt cellegift gis for å holde sykdommen under kontroll for en periode.

 

Om det foreligger spredning av sykdommen (metastaser) kan livsforlengende cellegift gis. Dersom svulsten stenger for mattilførselen kan det være aktuelt i noen tilfeller å sette inn en metallstent via gastroskop i spiserøret.

 

Risikofaktorer og forebygging

Risikofaktorene er knyttet til livsstil. Sigarettrøyking og høyt alkoholinntak, spesielt i kombinasjon, øker risikoen. Fedme, infeksjon/katarr og etseskader kan gi økt risiko for utvikling av spiserørskreft.

NORILCOs 50-årslag i 2021

Bli med på en undersøkelse om NORILCOs betydning gjennom snart 50 år. Hjelp oss å forme et fantastisk jubileumsår med dine innspill og ønsker!
Du kan blant annet fortelle hva NORILCO betyr for deg, og sende inn dine bidrag i skjemaet. Undersøkelsen er anonym hvis du ikke selv legger igjen kontaktinformasjon for å bli kontaktet.

Gå videre til undersøkelsen!

NORILCO om koronasmitte

NORILCO representerer mange medlemmer vurdert til å være i risikogrupper som kan være ekstra utsatt for risiko, noe vi tar på alvor.

Les mer

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

3. september - 6. september
11. september - 13. september
23. oktober - 25. oktober
Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.