Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Årsaker

Stomier kan være midlertidige eller varige, avhengig av årsaken til operasjonen. I mange tilfeller kan det være nødvendig å anlegge stomi som en midlertidig avlastning

Kreft 
De fleste stomitilfeller skyldes kreft i endetarm eller urinblære, og behandles ved at det angrepne organet fjernes. Det er særlig middelaldrende og eldre mennesker som rammes av disse kreftformene. 
Kroniske betennelser 
Alvorlige og kroniske betennelsestilstander i tykktarmen er den vanligste årsak til stomier hos yngre og middelaldrende. Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er sykdommer som kan utvikle seg slik at det blir nødvendig å fjerne endetarm og/eller tykktarm. 
Misdannelser 
Det hender at barn fødes med misdannelser som hindrer at urinblære eller tarmer fungerer slik de skal, som for eksempel blæreekstrofi (åpen blære), ryggmargsbrokk, analatresi (manglende endetarmsåpning) og Hirschsprungs sykdom som skyldes vanskeligheter med å tømme tarmen fordi deler av tykktarmen mangler nerveceller. Dette gjør at noen barn vokser opp med midlertidig eller permanent stomi. 
Skader 
Kirurgiske inngrep og strålebehandling mot kreft fører i noen tilfeller til at friske organer rammes. Særlig ved kreft i underlivet kan dette gå ut over urinveier eller tarm, slik at det blir nødvendig å anlegge en stomi. Det samme gjelder i sjeldne tilfeller ved skader etter en ulykke. 

Coloplast
Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.