Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Om stomi og reservoar

Stomipose og-plate

En liten gruppe mennesker lever med pose på magen eller et innvendig konstruert reservoar

Vi bruker tallene fra Helfo som viser uttak av produkter på blåreseptlisten, da rapporteringen på området ikke er enkel. I 2016 anslo vi at det var om lag 13 767 personer som hadde tarmstomi og 3285 som hadde urostomi. Videre anslo vi at 828 av disse personene har både uro- og tarmstomi. Det er litt usikkerhet forbundet med nøyaktigheten fordi vi ikke kan vite med sikkerhet hvem som benytter produktene og hvordan produktene brukes. Brukere kan også ha resept på flere av produktene på blåreseptlisten. Dessverre har vi foreløpig ikke tall over brukere med reservoar.
Stomier kan være midlertidige eller varige, avhengig av årsaken til operasjonen. I mange tilfeller kan det være nødvendig å anlegge stomi som en midlertidig avlastning.

Kreft 
De fleste stomitilfeller skyldes kreft i endetarm eller urinblære, og behandles ved at det angrepne organet fjernes. Det er særlig middelaldrende og eldre mennesker som rammes av disse kreftformene. 
Kroniske betennelser 
Alvorlige og kroniske betennelsestilstander i tykktarmen er den vanligste årsak til stomier hos yngre og middelaldrende. Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er sykdommer som kan utvikle seg slik at det blir nødvendig å fjerne endetarm og/eller tykktarm. 
Misdannelser 
Det hender at barn fødes med misdannelser som hindrer at urinblære eller tarmer fungerer slik de skal, som for eksempel blæreekstrofi (åpen blære), ryggmargsbrokk, analatresi (manglende endetarmsåpning) og Hirschsprungs sykdom som skyldes vanskeligheter med å tømme tarmen fordi deler av tykktarmen mangler nerveceller. Dette gjør at noen barn vokser opp med midlertidig eller permanent stomi. 
Skader 
Kirurgiske inngrep og strålebehandling mot kreft fører i noen tilfeller til at friske organer rammes. Særlig ved kreft i underlivet kan dette gå ut over urinveier eller tarm, slik at det blir nødvendig å anlegge en stomi. Det samme gjelder i sjeldne tilfeller ved skader etter en ulykke. 

De fleste stomier anlegges i tarmsystemet, enten ved at tykktarmen (colostomi) eller tynntarmen (ileostomi) legges ut.

Ved sykdommer i urinveiene må urinen noen ganger ledes ut av kroppen via en urostomi, eller det lages et reservoar.

Tykk- og tynntarm

Hos noen pasienter kan kontinent ileostomi være et godt alternativ ved dårlig fungerende ileostomi eller IAA. Operasjonsteknikken er svært krevende.

Oversikt over aktuelle nettsteder som ulike blogger, våre søsterforeninger, oversikt over sykehus med stomipoliklinikker og nødkit på apotek

Stomi- og reservoaropererte fortsetter stort sett livet etter operasjonen med både arbeid og fritidsaktiviteter.

Å leve med stomi eller reservoar oppleves varierende fra person til person. Et knippe mennesker forteller sine historier

NORILCOs 50-årslag i 2021

Bli med på en undersøkelse om NORILCOs betydning gjennom snart 50 år!
Du kan blant annet fortelle hva NORILCO betyr for deg, og sende inn dine bidrag i skjemaet. Undersøkelsen er anonym hvis du ikke selv legger igjen kontaktinformasjon for å bli kontaktet.

Gå videre til undersøkelsen!

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

3. september - 6. september
11. september - 13. september
24. oktober - 25. oktober
Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.