Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Kocks reservoar (Kontinent ileostomi)

Hos noen pasienter kan kontinent ileostomi være et alternativ ved dårlig fungerende ileostomi eller IAA

Denne konstrueres ved at et stykke av tynntarmen foldes på en spesiell måte slik at man får et reservoar for oppsamling av tarminnhold. Reservoaret ligger like innenfor bukveggen.
Det tømmes 4–5 ganger daglig med kateter gjennom stomiåpningen. Stomiåpningen dekkes med en liten bandasje.

Reservoarutløpet er konstruert slik at stomien skal være tett og oppsamlingspose ikke er nødvendig. Kocks reservoar benyttes etter hvert lite fordi IAA som regel vil være førstevalg ved for eksempel ulcerøs kolitt. Kocks reservoar og bekkenreservoar (IAA) er aktuelle for pasienter som må fjerne hele tykktarmen.

Det dreier seg i hovedsak om to grupper pasienter: Pasienter med ulcerøs kolitt og pasienter med colonpolypose.

Ulcerøs kolitt er betennelse i tykktarmen og endetarmen av ukjent årsak. Betennelsen kan være i hele tarmen eller i deler av den. Hos noen pasienter kan den være akutt, mens utviklingen hos andre er langsom. Det er svært individuelt hvordan sykdommen utvikler seg, men de fleste opplever bedre og dårligere perioder. Mellom 15 og 30 % av pasienter med ulcerøs kolitt blir så dårlige at de må opereres. De fleste får tilbud om bekkenreservoar, såfremt det ikke er spesielle hindringer for det, for eksempel problemer med lukkemuskelen i endetarmen. Pasienter over 60 år vurderes individuelt for å se om bekkenreservoar er en egnet løsning for dem.

Familiær colonpolypose er en arvelig sykdom, der pasienten i ung alder utvikler et stort antall polypper i tykktarmen. Risikoen for kreft i første halvdel av livet er stor. Sykdommen forekommer i slimhinnen i tykktarmen og endetarmen, og hele tykktarmen må fjernes. Disse pasientene får vanligvis tilbud om bekkenreservoar med IAA. Crohn’s sykdom egner seg i liten grad for tarmreservoar, fordi sykdommen også forekommer i tynntarmen. Enkelte steder får Crohn-pasienter imidlertid tilbud om bekkenreservoar. Så mange som 40 % må imidlertid regne med å fjerne reservoaret senere og få en vanlig stomi. Årsaken er at pasienter med Crohn’s sykdom lett får betennelse og lekkasje (fistler) i reservoaret. 

NORILCOs 50-årslag i 2021

Bli med på en undersøkelse om NORILCOs betydning gjennom snart 50 år. Hjelp oss å forme et fantastisk jubileumsår med dine innspill og ønsker!
Du kan blant annet fortelle hva NORILCO betyr for deg, og sende inn dine bidrag i skjemaet. Undersøkelsen er anonym hvis du ikke selv legger igjen kontaktinformasjon for å bli kontaktet.

Gå videre til undersøkelsen!

NORILCO om koronasmitte

NORILCO representerer mange medlemmer vurdert til å være i risikogrupper som kan være ekstra utsatt for risiko, noe vi tar på alvor.

Les mer

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

3. september - 6. september
11. september - 13. september
23. oktober - 25. oktober
Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.