25. januar 2017
Det handler om å ha med seg nok forsyninger av medisinsk utstyr som kan være dyrt å få tak i uten resept i et annet land enn det man sogner til ellers i året.
Dette er ting du bør ha i tankene når du vet du skal ut og reise, være seg et besøk i hovedstaden eller et lengre opphold langs solkysten i syden. Gode forberedelser er alfa og omega for en uproblematisk reise.
Når du skal på ferie, er du først og fremst pliktig til å ha reiseforsikring.
Når du skaffer deg reiseforsikring for første gang må du opplyse om tidligere sykdommer og om at du har stomi/reservoar. Slik sikrer du at forsikringen er gyldig og at du får hjelp uansett hva som skjer. De ulike forsikringsselskapene er behjelpelige med svar på alle slags spørsmål.
Hvis du blir syk mens du er på ferie eller forretningsreise i et EØS-land, gir EØS-avtalen deg rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling. Den samme retten har du hvis du blir syk under midlertidige opphold i Sveits. For å benytte dette må du ha Europeisk Helsetrygdkort som er gyldig i tre år om gangen. Dette bestilles via NAV.
Hvis du planlegger en utenlandsreise kan det være klokt å ta med væskeerstatning og antidiarémiddel i tilfelle du skulle få magesyke. Slike midler kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
Skal du oppholde deg i utlandet over lengre tid, kan det være nyttig å undersøke om du på forhånd kan sende stomibandasjer til hotellet/reisemålet og om det går greit, sjekke innen avreise at materialene er kommet frem.
Din stomissykepleier/bandasjist kan hjelpe deg med å undersøke dette, og også kanskje skaffe adresser på lokale stomifirmaer som eventuelt kan kontaktes i force majeure situasjoner.
Tenk alltid gjennom hvordan du vil helgardere deg mot eventuelle forsinkelser og situasjoner uten et toalett like i nærheten. Det kan være nyttig å bruke en tømbar pose som kan tømmes i en sort avfallspose om en nødsituasjon oppstår, som senere kan kastes der den skal.
Disse praktiske rådene kan bidra til å gjøre selve reisen enklere og mer komfortabel for deg.
Ikke etterlat stomibandasjer i bilen når det er varmt, da kan klebematerialet smelte.
Noen av tipsene nedenfor kan være fine å ha når man planlegger lengre turer.
«Her i Spania er det vanskelig å få fatt i slikt en trenger. Alt må bestilles og alt må betales med en gang og så kreves igjen hjemme. Det kan bli veldig dyrt å ha med seg for lite utstyr. Det er også veldig viktig å ikke pakke alt utstyret ned i én koffert.»
Få med deg de vitaminene og tilskuddene du trenger for din stomi. Trenger du salttabletter og elektrolytter pga. tynntarmstomi tar du med dette, og trenger du fibertilskudd for å oppta næring i tykktarmen, tar du dette med. Få legen din til å skrive så mye informasjon som mulig om din operasjon, situasjon og dine behov, slik at hvis noe skulle oppstå kan du fremvise dette for en lokal lege. Legen din kan også foreskrive penicillin og andre medisiner du kan ta med deg i tilfelle mageinfeksjon på reisen om legen finner det nødvendig for deg. Alt er individuelt.
Er du i varmere strøk, sørg for å passe på væskebalansen. Husk også at du svetter mer enn vanlig, så følg med på klebematerialet rundt stomien. Det kan være nyttig med et posetrekk så du slipper ubehag og gnissing på bar og svett hud. Dette kan du finne hos din lokale bandasjist.
Er vannet i det landet du oppholder deg i rent nok til å bade i, kan du også bruke vannet til å vaske stomien og huden med. Skyller du tarmen ved irrigasjon, skal du bruke flaskevann hvis det ikke tilrådes å drikke det lokale vannet.
Tenk også på på at høye temperaturer kan være en utfordring for hudplaten. Platen tillater at svette fordamper gjennom platen, så svetter du mye kan det bli nødvendig å skifte oftere enn vanlig da klisteret kan forringes.
Mange av våre likepersoner kan hjelpe deg med nyttige tips og råd og informasjon utfra egen reiseerfaring.
Du kan finne en oversikt over NORILCOs likepersoner på våre nettsider www.norilco.no som du kan kontakte.
Er det andre reiserelaterte spørsmål du ønsker svar på, råder vi deg til å søke opp din lokale bandasjist, stomisykepleier, reiseselskapene direkte, eller lese mer på www.flypassasjer.no
Lykke til på reisen!
Artikkelen er tidligere publisert i medlemsbladet NORILCO-Nytt nr. 3 2015
Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.
Helsepersonell: Kontakt oss
Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.
Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO
Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.