Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Med åpning på magen

Stomi- og reservoaropererte fortsetter stort sett livet etter operasjonen med både arbeid og fritidsaktiviteter.

En stomioperasjon er et alvorlig inngrep, og påvirker både livssituasjonen, selvbildet og forholdet til egen kropp, men de fleste opererte kan likevel leve som før på de fleste måter. Vanskelighetene fortoner seg størst før du har møtt dem, og kunnskap og åpenhet er de viktigste hjelpemidler for å løse problemene.

Livet med en pose på magen handler ofte om innstilling. Reaksjonen på å få en stomi er også avhengig av hva slags sykdom som har ført til operasjonen. De fleste har slitt med sykdom og manglende overskudd i mange år, og blir friske som et resultat av inngrepet. Stomien eller reservoaret gjør hverdagen lettere og mer forutsigbar.

Irrigasjon betyr at tykktarmen skylles med vann gjennom stomien. Gjøres dette regelmessig vil den opererte i de fleste tilfeller få kontroll over tarmfunksjonen.

Hva som skjer på sykehuset avhenger av hva slags type stomi som skal anlegges og hvilken sykdom som er årsak. Rutinene kan være forskjellige fra sykehus til sykehus.

Stomi er i seg selv ikke noe hinder for et normalt seksualliv. Av og til kan imidlertid selve det kirurgiske inngrepet skape problemer for funksjonsevnen

Stomisykepleier Torill Olsen hadde tidligere en egen spalte i NORILCO-nytt hvor hun besvarte spørsmål i tilknytning til stomi og reservoar.

Å ha en stomi forhindrer deg ikke fra å ha en normal graviditet og fødsel

Det er mange spørsmål som melder seg på det praktiske plan og på det følelsesmessige. En stomioperasjon er et alvorlig inngrep, og påvirker livssituasjonen, selvbildet og forholdet til egen kropp

Mange skjorter på kleshengere i ulike blåtoner

Stomister leter gjerne etter produkter og tøy som tilfredsstiller ulike behov som kan oppstå når man har fått pose på magen

NORILCOs 50-årslag i 2021

Bli med på en undersøkelse om NORILCOs betydning gjennom snart 50 år!
Undersøkelsen avsluttes 1. november.
Du kan blant annet fortelle hva NORILCO har betydd for deg eller tipse om personer som har vært viktige i foreningen. Undersøkelsen er anonym hvis du ikke selv legger igjen kontaktinformasjon.

Gå videre til undersøkelsen!

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.