Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tannbehandling

Hos HELFO finner du revidert liste over sjeldne medisinske tilstander som kan utløse støtte til tannbehandling. Be tannlegen eller tannpleieren om en vurdering av rettighetene dine 

Regelverk

"Det gule heftet" er en samling av regelverk og takster for folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling, utgitt av Helse- og omsorgsdepartementet og revideres hvert år ved årsskiftet. For at du som pasient skal kunne kvalifisere til dekning i henhold til dette regelverket er det viktig at du, din lege og tannlegen din kan dokumentere eventuelle tilstander som skulle gi rett på stønad til tannbehandling fra Helfo. Din tannlege skal ha kunnskap om din behandling kvalifiserer for dette, og i disse tilfellene betaler du egenandelen.

Medisinbruk kan ofte gi rett til støtte

Mange medisiner gir munntørrhet som bivirkning, noe som igjen fører til tannråte. Antidepressiva, ADHD-medisin og ulike typer hjertemedisin kan også gi bivirkninger. Cellegiftbehandling, tanngnissing, eller personer med tannlegeskrekk tilhører grupper som kan ha rett på støtte til tannbehandling.

Relevant for våre medlemmer er at orofacial granulomatose (inkluderer orale manifestasjoner av tilstandene Chron’s, ulcerøs colitt og sarkoidose) er med på listen. De ulike lidelsene skal dokumenteres og det er tannlegen/tannpleieren som vurderer dine rettigheter.
Spør selv om du ikke mottar informasjon om dette.  Det er individuelt hvor mye støtte pasienten kan få for de ulike tilstandene, men i noen tilfeller kan pasienten få dekket opp til 90% av folketrygden. Les mer hos HELFO

Helsedirektoratet har utarbeidet en uttømmende liste over sjeldne diagnoser. Denne listen blir jevnlig oppdatert. Hvis du har en diagnose som står på listen og tilstanden er av varig karakter, kan du ha rett til stønad.

Lista er delt i to

  • A-lista – gir rett til stønad til nødvendig tannbehandling
  • B-lista – gir rett til stønad til tannbehandling forårsaket av sykdommen

Hos HELFO finner du også revidert liste over sjeldne medisinske tilstander som kan utløse støtte til tannbehandling.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.