Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Stomi og reservoar

Stomipose og -plate som festes på huden rundt stomien

Stomipose og -plate som festes på huden rundt stomien. Foto: Shutterstock

En liten gruppe mennesker lever med pose på magen eller et innvendig konstruert reservoar

Tall fra 2022 gitt av HELFO viste at det var nesten 25 000 personer som tok ut produkter på blåresept som dekker tarmstomi og urostomi. Det er litt usikkerhet forbundet med nøyaktigheten til tallene fordi vi ikke kan vite med sikkerhet hvem som benytter produktene og hvordan produktene brukes, og rapporteringen på området er ikke enkel. Brukere kan også ha resept på flere av produktene på blåreseptlisten. Dessverre har vi foreløpig ikke tall over brukere med reservoar.

Stomier kan være midlertidige eller varige, avhengig av årsaken til operasjonen. I mange tilfeller kan det være nødvendig å anlegge stomi som en midlertidig avlastning. Stomi er en kirurgisk konstruert kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden, og ut i en pose på magen.

Kreft 
De fleste stomitilfeller skyldes kreft i endetarm eller urinblære, og behandles ved at det angrepne organet fjernes. Det er særlig middelaldrende og eldre mennesker som rammes av disse kreftformene. 

Kroniske betennelser 
Alvorlige og kroniske betennelsestilstander i tykktarmen er den vanligste årsak til stomier hos yngre og middelaldrende. Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er sykdommer som kan utvikle seg slik at det blir nødvendig å fjerne endetarm og/eller tykktarm. 

Misdannelser 
Det hender at barn fødes med misdannelser som hindrer at urinblære eller tarmer fungerer slik de skal, som for eksempel blæreekstrofi (åpen blære), ryggmargsbrokk, analatresi (manglende endetarmsåpning) og Hirschsprungs sykdom som skyldes vanskeligheter med å tømme tarmen fordi deler av tykktarmen mangler nerveceller. Dette gjør at noen barn vokser opp med midlertidig eller permanent stomi. 

Skader 
Kirurgiske inngrep og strålebehandling mot kreft fører i noen tilfeller til at friske organer rammes. Særlig ved kreft i underlivet kan dette gå ut over urinveier eller tarm, slik at det blir nødvendig å anlegge en stomi. Det samme gjelder i sjeldne tilfeller ved skader etter en ulykke. 

De fleste lever som før etter å ha fått stomi, men mange har likevel spørsmål rundt svangerskap, seksualitet og samliv, klær, og ikke minst kosthold og trening.

De fleste stomier anlegges i tarmsystemet, enten ved at tykktarmen (colostomi) eller tynntarmen (ileostomi) legges ut.

Ved sykdommer i urinveiene må urinen noen ganger ledes ut av kroppen via en urostomi, eller det lages et reservoar.

Tykk- og tynntarm

Hos noen pasienter kan kontinent ileostomi være et godt alternativ ved dårlig fungerende ileostomi eller IAA. Operasjonsteknikken er svært krevende.

Oversikt over aktuelle nettsteder som ulike blogger, våre søsterforeninger, oversikt over sykehus med stomipoliklinikker og nødkit på apotek

Stack of books and wording in english

Thousands of people annually undergo ostomy surgery for various reasons and return to a healthy, functioning lifestyle

Stomi- og reservoaropererte fortsetter stort sett livet etter operasjonen med både arbeid og fritidsaktiviteter.

Å leve med stomi eller reservoar oppleves varierende fra person til person. Et knippe mennesker forteller sine historier

Ulike sunne matvarer som egg, kjøtt, fisk, grønnsaker, korn, og nøtter

Kosthold og livsstil har mye å si for for både fysisk og psykisk helse etter en operasjon i buken.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

5. oktober - 5. oktober
3. november - 5. november
10. november - 12. november

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.