Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Prosjekt Kocks reservoar

De nordiske og nederlandske stomiforeningene har gått sammen for å utforme en søknad om midler fra EU for et tre-årig prosjekt

Målet er å øke kunnskapen om Kocks reservoar og utvikle en omfattende omsorgspakke for denne pasientgruppen. Søknaden skal sendes inn i løpet av 2015 av den nederlandske foreningen, ifølge ILCO-magasinet, medlemsbladet til NORILCOs svenske søsterorganisasjon.

Færre operasjoner enn før

Intensjonen med søknaden er at et internasjonalt forskningsprosjekt om verdibehovet hos personer med Kocks reservoar skal opprettholde kunnskapen om kontinent ileostomi. I Danmark har ikke denne operasjonsmetoden vært i bruk de siste 25 år. I Norge er det fortsatt to sykehus som utfører denne operasjonen, mens det i Sverige er det ca. 900 personer som lever med Kocks reservoar, ifølge Copa-blad, medlemsbladet til den danske stomiforeningen Copa.
Leif Hultén, professor emeritus ved avdeling for kirurgi på Sahlgrenska universitetsjukhus er utpekt som ekspert for den svenske arbeidsgruppen i prosjektet.
- Å løfte frem de med Kocks reservoar er av stor betydning, da det fins tusenvis pasienter i verden som har denne konstruksjonen, og de er blitt tilsidesatt, sier Hultén til ILCO-magasinet.
- I Sverige har vi gode, etablerte sykehus som konstruerer Kocks reservoar. Slik er det ikke i alle land. I Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Nederland synker interessen for metoden årlig. Årsaken er også basert på pasientens egne ønsker, da et bekkenreservoar betyr å slippe å ha en pose som må bandasjeres og færre blikk på stranden og badstuen. Man velger kort sagt et alternativ som syns mindre, sier Hultén.

Teknisk avansert metode

Hultén forteller at å lage et Kocks reservoar er teknisk avansert. Derfor er denne teknikken i dag begrenset til spesialister på et fåtall sykehus der mer erfaring og forfinet teknikk gir bedre forutsetninger for å mestre komplikasjoner.
- Samtidig som bekkenreservoaret er blitt foretrukket operasjonsmetode, er antall kirurger som behersker den kontinente ileostomien sunket. Kunnskapen blant kirurger og sykepleiere om denne metoden blir derfor mangelfull, og pasienter som allerede lever med Kocks reservoar har vanskelig for å finne hjelp selv om Kocks reservoar fortsatt bør ha en berettiget plass innen tarmkirurgi som et godt alternativ av mange årsaker, sier Leif Hultén.
Kontinent ileostomi, Kocks reservoar, var også blant operasjonsmetodene som ble tatt opp under et samarbeidsmøte mellom fem nordiske stomiforeninger i København i mai 2015. Det er stor forskjell landene imellom når det kommer til operasjonsmetoder. Det finnes heller ingen database som forteller hvor mange som lever med denne operasjonsmetoden. Derfor ble landene i Norden i 2014 spurt om å være med på en undersøkelse om hvor mange som har kontinent ileostomi, Kocks reservoar for å kartlegge dette.

Artikkelen er tidligere publisert i NORILCO Nytt nr. 4/15

Kilder:
Copa, nr. 4/2015
Ilco-magasinet nr. 1/2015

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.