Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Crohns sykdom og kostråd

Kort med Chron's disease

Merk: Artikkelen er mer enn 10 år gammel, og kan inneholde utdatert fakta

Mens ulcerøs colitt rammer tykktarmen, kan Crohn-sykdom ramme hele fordøyelsen.

- Skal jeg gi kostråd til en Crohn-pasient som er operert flere ganger, vil jeg se hele journalen, slik at jeg vet hva som er tatt vekk av tarmen, før jeg kan utarbeide et forsvarlig kosthold, sier Anne Ulla Gjøen, klinisk ernæringsfysiolog på Ullevål sykehus.

I halvparten av tilfellene rammes både i tynn- og tykktarm, en fjerdedel rammes i tykktarm og resten i tynntarmen. Sykdommen kan også i sjeldne tilfeller også angripe slimhinnene i munn, spiserør og magesekk. En generell diett for denne sykdomsgruppen er vanskelig, fordi sykdommen varierer fra pasient til pasient. Det er derfor veldig viktig at disse pasientene får veiledning og opplæring av ernæringsfysiolog. Men felles for denne pasientgruppen er at de bør ha et bra næringsinntak. De som er operert i tarmen, eller har trange partier i tarmen, må kutte frukt og grønnsaker opp i biter. 

Mindre fett 

Mange av disse pasientene gjennomgår flere operasjoner og i de tilfeller hvor sykdommen sitter i siste del av tynntarmen (ileum) og øvre del av tykktarmen, blir disse delene ofte operert bort. Da blir klaffen mellom tynntarm og tykktarm gjerne borte. Den har en bremsende effekt på passasjen av tarminnholdet, som gjør at innholdet etter operasjon blir løst. I siste del av tynntarmen suges B12 og gallesalter opp. Blir mer enn en halv meter av siste del av tynntarm borte, er det nødvendig å tenke på hva maten inneholder, sier Gjøen. 
Hun påpeker at det da er viktig å være forsiktig med fettinntak, fordi fettinntak gjør at det skilles ut mere gallesalter. I siste del av tynntarmen suges disse gallesaltene opp. Jo mer fett man spiser, dess mer gallesalt, som vil gå ut i tykktarmen og gi diare. Dette kan føre til mangel av gallesafter. Da vil ikke fettet bli sugd opp og går rett ut i tykktarmen. Fett i tykktarmen gir også diare som fører til tap av viktige næringsstoffer som salter, kalk og vitamin A og D,og vitaminet B12. Resultatet er stort vekttap. 
Et vanlig kosthold består av rundt 30 prosent fett - eller rundt 80 gram per dag. Gjøen sier at en reduksjon til 60 gram fett per dag vil stabilisere utskillelsen av gallesalter når ca en halv meter av siste del av tynntarmen (ielum) er tatt vekk og diarene går tilbake. I praksis vil en slik fettreduksjon si lettmelk istedenfor H-melk, mindre fett på brødet, heller kylling enn pølse til middag og flere fiskemiddager. 

Veiledning 

I en brosjyre fra Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) anbefales å erstatte fett fra dyriske matsorter som suges dårlig opp i tarmen med lett oppsugbart fett fra fisk. 
Blir større deler av tynntarmen (ileum) operert bort, må fettmengden reduseres enda mer. I slike tilfeller er det viktig og nødvendig at pasienten får veiledning av ernæringsfysiolog. Det betyr at kaloriinntaket bør erstattes med mer karbohydrater og flere måltider. B12 må overvåkes hvis mer enn en halv meter er operert bort. Nå en meter av ileum er operert bort, er også faren for å utvikle nyrestein større. Da er det viktig å unngå kost som inneholder oksalsyre. Den finnes blant annet i rabarbra og te, sier hun. 
I samme brosjyre leser vi at kosttilskudd er viktig når store deler av tynntarmen er betent eller operert bort. Det anbefales tilskudd av kalk, vitamin A og D, jern og vitaminet B12. 

Tekst: Heidi Johnsen

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.